21.10.2020.

14:08

Foto:

Srbija

(FOTO) MISTERIJA BALKANSKOG NEANDERTALCA: Pracivilizacija skrivena u pećinama kod Majdanpeka, već 40.000 godina ČEKA NA OTKRIĆE!

O njima znaju jedino ljubitelji planinarenja i rekreativci koji se ovim nepristupačnim šumskim
terenima kreću. Međutim o njima svedoči i pisanje speleologa Radenka Lazarevića, tako da su oni uz Rajkovu pećinu, Arheološki lokalitet Lepenski Vir i Rudnik u Rudnoj Glavi, nekadašnji najraniji centar rudarstva, poznat po rudi bakra u jugoistočnoj Evropi, već unete u stručnu literaturu značajnih lokaliteta Istočne Srbije.

Informer

 

To je za Informer potvrdio arheolog, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dušan Mihajlović, koji istraživanjem Kozije i Male pećine nadomak zaseoka Blizna, ukazuje prikupljenim dokazima na život neandrtalaca na ovim prostorima i njihovom susretu sa savremenim čovekom, pre 40 hiljada godina.

Istraživački tim koji je u okviru projekta finansijski podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbiije u kojem su pored ovdašnjih stručnjaka i studenta arheologije ukučeni i istručnjaci istraživači naučnici širom sveta i ove godine nastavio je svoj rad na tlu Kozije i Male pećine želeći da se dođe do najstarijih dokaza o nekadašnjem životu n ova veoma značajna praistorijska lokaliteta.

- Mi smo tokom gotovo jednomesečnog istraživanja ove godine naišli ne samo na slojeve iz paleolita već i poznih perioda. Nađeni su slojevi koji svedoče o metalurgiji bakra u periodu od 3.900 do 3.700 godine pre naše ere. Pronađeni su tragovi metarluškog procesa, a nama je to posebna zanimljivost jer se lokaliteti Kozija i Mala pećina nalaze u blizini Rudne Glave, pa su pretpostavke da su korišćene rude iz tog najstarijeg rudišta.

Informer

 

Tu su bogati slojevi iz podne praistorijije. Naišli smo i na ostatke pećinskog medveda u Kozijoj pećini, pronađeni su ostaci mandibule (vilice) konkretan ostatak koji predstavlja pravu retkost.

Potom smo našli ostatke ne samo okresanog kamena već i oblutke koji su korišćeni za udaranje , mlevenje i za glačanje, kao i na ostatke fragmenata stalagnita udubljene koji su možda korišćeni za mlevenje raznoraznih materijala.

Pronađeni su itragovi koji ukazuju na postojanje ranog pećinskog slikarstva. To je tek u fazi istraživanja i tek bi trebalo da se potvrdi.

Ukoliko je sačuvan DNK pojedinih ostataka došlo bi se do saznanja o postojanju veze i stepena bliskosti između neandertalaca i modernog čoveka u okruženju. Što ukazuje o naseljavanju područja Donjeg Podunavlja.

Informer

 

Već par analiza je urađeno, recimo za nalazište u Bugarskoj i u Rumuniji. Za područje Rumunije je potvrđeno da je došlo do mešanja neandertalaca i modernih ljudi, što ukazuje da je ovo područje sadržalo 7% procenata neandertalskih gena, dok današnji ljudi, Evropljani imaju negde oko 2% neandertalskih gena.

Očigledno je mešanje, sada se postavlja pitnaje gde, kada i kako i mi upravo tragamo za tim nekim dokazima i saznanjima o mogućem kontaktu te dve populacije, kaže za Informer profesor Dušan Mihalović.

On ističe da je poznato da starost neandertalaca varira u periodu između 40 i 300 hiljada godina pre naše ere, pa stoga treba utvrditi od kada postoje i iz kog perioda datiraju pronađeni ostaci u arheološkim nalazištima kod Majdanpeka.

Informer

 

Inače, u ovim istraživanjima stručnjaci iz naše zemlje sarađivali su sa profesorkom Mirjanom Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu u Kanadi, čiji se dolazak očekuje već naredne godine. Kako ističe profesor Mihajlović, to bi trebalo da se dogodi već u junu ili septembru mesecu za kada se najavljuju naredni istraživački pohodi Kozije i Male pećine.

Dobra saradnja ostvarena je u sa Muzejskom ustanovom u Majdanpeku kao i lokalnom samoupravom i ono na čemu se intezivno radi je zaštita i prezentacija javnosti nalazišta na ovom potezu Opštine Majdanpek.