24.10.2020.

12:26

Foto:

Srbija

ZAHVALNOST BRANIOCU VERE I OTAČASTVA: Trsteničani u Velikoj Drenovi podižu spomenik patrijarhu Germanu

Planirano je da skulptura bude postavljena u Velikoj Drenovi u kojoj je German učio Osnovnu školu i u vreme patrijarhovanja izgradio zadužbinu hram Vaznesenja gospodnjeg, a povodom 30 godina njegovog upokojenja.

Predsednik Skupštine Opštine Trstenik Gerasim Atanasković izjavio je da generacije Trstenika i celog srpskog naroda duguju zahvalnost patrijarhu Germanu, pa se rodila ideja o podizanju spomen skulpture, koja će izgrađena u bronzi biti visoka tri metra, kao svetionik u Velikoj Drenovi na putu koji generacije traže za sebe. Velika Drenova je i rodno mesto velkikog jugoslovenskog književnika Dobrice Ćosića.

Informer

Patrijarh German

Skulpturu patrijarha Germana radi akademski vajar Dragoljub Dimitrijević, koji je radio i skulpturu carice Milice u centru Trstenika. Skulptura patrijarhu Germanu koštaće 23 hiljade evra, a sve aktivnosti oko podizanja spomen biste patrijarhu Germanu odvijaju se uz blagoslov vladike kruševačkog Davida.

Patrijajrh srpski German (19.avgust 1899.Jošanička Banja- 27.avgust 1991.Beograd) bio je 43 vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve u periodu 1958-1990, koji je Odlukom Sabora SPC jedini za života penzionisani patrijarh.

Informer

 

Zamonašio se u manastiru Studenica, 1951. godine kao Hranislav Đorić, a za crkvenog poglavara je izabran 1958, posle smrti patrijarha Vikentija. Nakon što se razboleo na njegovo mesto je 2. decembra 1990. izabran patrijarh Pavle.

Jedna od njegovih najvećih zasluga je taj što je uspeo da se izbori da se nastavi izgradnja Hrama Svetog Save u Beogradu - posle višedecenijske borbe gradnja je odobrena 1984.godine.

Zabeleženo je da je 88 puta patrijarh German podnosio molbu i vodio razgovore sa raznim instancama vlasti, dok se nije izborio za nastavak gradnje, posle 26 godina svoje službe.