28.10.2020.

13:14

Foto:

Srbija

NAVIKLI NA KRIZNA VREMENA: Korona usporila ostvarivanje plana „Impol Sevala“, ONI ZADOVOLJNO TRLJAJU DLANOVE

Ovaj datum se zbog epidemije Covid-19 nije obelen kao prethodnih godina svečanim ručkom za oko 400 do 500 penzionera.

Direktor „Impol Sevala“ Ninko Tešić ocenio je ovu godinu poslovanja teškom, naročito u trećem kvartalu (avgustu i septembru) gde je došlo do značajnog pada narudžbi proizvoda aluminijuma.

Informer

Ninko Tešić

- Mi smo u stvari to i predvideli. Pad za prvih 9 meseci u ovoj godini je za oko 15 posto, a svetske firme koje se bave istom proizvodnjom zabeležile su pad od 20 do 25 posto. Ali, evo oktobar je krenuo bolje, a imamo i za novembar veći broj narudžbi. Mi smo navikli na krizna vremena iz prethodnih godina i opet smo izlazili kao pobednici. Sada imamo bolje preduslove da ponovo priđemo svetskom tržištu, za bolje poslovanje, jer smo pozitivno poslovali, likvidni smo, a imamo i ugled.

Ako se epidemija završi za par meseci, biće dobro za nas, ali ukoliko se produži moramo se i mi prilagođavati – rekao je Ninko Tešić.

Informer

 

Najkritičniji period u poslovanju Impol Sevala u ovoj godini je bilo u julu, kada je oko 50 radnika bilo bolesno ili u izolaciji.

- Niko od njih se nije zarazio u preduzeću, već u porodicama ili negde sa strane.

Mi smo preduzeli sve mere koje je predložio i propisao Krizni štab. U tom periodu se radilo prekovremeno. Sada imamo jednog zaraženog. Međutim, firme koje su u sistemu slovenačkog Impola u Sloveniji i Hrvatskoj sada imaju taj problem koji smo mi imali i mislim da je sada oko 30 zaposlenih van stroja – rekao je direktor.

Informer

 

U „Impol Sevalu“ radi 639 zaposlenih, a prosečna neto zarada radnika, bez menadžmenta, je oko 77.000 dinara. Očekuje se i isplata dividendi od milion evra, što bi po jednoj akciji bilo 106 dinara neto. Radnici mogu očekivati i regres. Bez obzira na krizu nastavljeno je ulaganje u fabriku.

Ovih dana trebalo bi da počne sa radom topli valjački stan u koga je uloženo 22 miliona evra, kao i peć za zagrevanje koju je uloženo oko 3,5 miliona evra. U frez mašinu, testeru i modernizaciju peći za topljenje uloženo je oko 2.7 miliova evra. „Impol Seval“ sada valja blokove od 11 tona, a ovom modernizacijom će moći da rade i nisko profilisane trake aluminijuma, koje se mogu koristiti za zavese i slično.

Informer

 

- U toku je izrada strategije razvoja za period 2021 – 2026. godine. Procena je da će se u ovom periodu realizovati investiciona ulaganja u iznosu od 40 miliona evra i to u hladni valjački stan, livničke kapacitete i ađustažne mašine – rekao je Ninko Tešić.

Inače, proizvodnja za prvih devet meseci ove godine je za 18 posto manja nego prošle godine, ali je u delu bojenog programa proizvodnja ove godine veća za 4,6 posto nego u istom periodu prošle godine. Ostvarena vrednost izvoza za period januar- septembar iznosi oko 76 miliona evra.