02.11.2020.

16:10

Foto:

Srbija

OŽIVEĆE LAZAREVI VOJNICI: Ribarska Banja poklanja gradu Kruševcu vredne vajarske figure!

Kako je na 31. Likovnoj koloniji ,,Jesen Ribarske Banje,, koja je upravo otvorena u prelepom kraljevskom ambijentu Ribarskie banje, istakao akademik profesor dr Milivoje R .Jovanović, tema kolonije je da ožive epski junaci, odnosno vojnici Lazareve vojske.

- Prvi princip koji moraju da poštuju svi vajari jeste da rade u takvoj formi da to bude poetski realizam, sa velikom molbom, iščekivanjem i nadom da će Grad Kruševac nekako smoći snage da sve to izlije u bronzi- istakao je prof dr Milivoje R.Jovanović.

Informer

 

Jedanaestorica vrsnih slikara , medju kojima je i Miloš Šobajić, svoja umetnička dela u Ribarskoj banji stvaraće narednih nedelju dana. Ideja je da bronzani Lazarevi vojnici, inače, budu na Stalnoj postavci Narodnog muzeja, gde maketa Meštrovićevog grandioznog Vidovdanskog hrama ima posebno mesto i pleni poglede najvećeg broja posetilaca.

Na ulazu u ovaj hram su skulpture lavova duž stepeništa i sokolova koji su na portalu. Dva reda karijatida u koridoru predstavljaju majke, sestre, supruge i verenice kosovskih junaka.

U centralnom delu hrama Kosovsku bitku trebalo je, po Meštrovićevoj zamisli, da ilustruje više od 100 skulptorskih i slikarskih motiva.

Skice reljefa i fresko-frizova sa scenama iz bitke, brojne male i velike figure junaka decenijama su čekale konačnu realizaciju… Ali do nje, na Gazimestanu, mestu Kosovske bitke, iz više razloga nikada nije došlo.