06.11.2020.

17:06

Foto:

Srbija

(FOTO) NAJVEĆI REČNI TANKER NA SVETU PORINUT U BEGEJ: Pogledajte, grdosija veća od Marakane pravo je čudo od broda!

Svečanoj ceremoniji spuštanja hemikal rečnog tankera, najvećeg koji je do sada proizveden u zrenjaninskom brodogradilištu, osim brojnih zvanica, prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, koji je razbio bocu šampanjca o trup broda, što je tradicionalni običaj kada se brod spušta u vodu.

Informer

Gradonačelnik Simo Salapura

- Zahvaljujući znanju, stručnosti  i viziji kompanije “Rubikon” i njenog direktora Marka Pražića, uspeli smo da vratimo zrenjaninska brodogradilišta visoko na pozicije svetske brodogradnje rekao je Salapura i dodao: 

- Uz stručni kadar, infrastrukturne pogodnosti koje se tiču lokaliteta brodogradilišta, u blizini obilaznice, magistralnih puteva, a u budućnosti i auto puta, prirodne uslove, rečnu mrežu, gde krajnji proizvod, što je najvažnije vrlo brzo može doći do Tise i Dunava - čestitajući veliki dan zrenjaninskim brodograditeljima, naglasio je gradonačelnik Simo Salapura.

Informer

 

- Tanker na pogon samo elektromotora, što je nova generacija u izgradnji ovakvih plovila, potvrđuje ideju ekoloških parametara, koji su od velikog značaja - istakao je Marko Pražić, direktor brodogradilišta, uz napomenu da je na izradi ovog broda radilo 160 radnika, tačno deset meseci, te da će brod biti isporučen u Roterdam. Tanker je namenjen za transport specijalnih tereta i biće korišćen za potrebe čuvene naftne kompanije “Šel”. 

Informer

 

Do atlantske obale i pogona naručioca, kompanije "Šell" najmoderniji i najveći na svetu rečni tanker,  iz Zrenjanina isplovio je Begejom i ići će preko Tise, Dunava, sve do kanala Dunav-Rajna-Majna i krajnjeg odredišta, atlantske obale. 
 

Informer