08.11.2020.

17:25

Foto:

Srbija

SVETSKI JE DAN KAPUČINA: Pravi se u toliko varijanti, da vam se čini kako SVAKI KAFE ZA NJEGA IMA SVOJ RECEPT!

Bilo kako bilo, svima nam je poznat ovaj omiljeni napitak koji je čak dobio i svoj dan. Naime, svaki 8. novembar rezervisan je za Svetski dan kapučina. Po običaju se pravi od espresa, toplog mleka, dok je površina prelivena mlečnom penom.

Pretpostavlja se da poreklo vodi iz Italije, a danas postoji toliko varijanti kapučina, da se čini
kao da svaki kafić ima neki svoj način pravljenja ovog napitka.

- Može da se doda i pavlaka umesto mleka. Pravi se mašinom za espreso, koji se sipa u donju trećinu šolje. Zatim se doda slična količina mleka i na kraju pena, koja može biti ukrašena mlečnim crtežima. Po vrhu se može posuti mlevena čokolada, običan šećer, cimet ili drugi začini. Nekad se u kafu uspe i topljena čokolada pre mleka, a servira sa malom kašikom- objašnjavaju ugostitelji.

Smatra se da je ime dobio prema boji redovničkog habita (odela) smeđe boje sa šiljastom kapuljačom koji nose kapucineri (religiozni red u Katoličkoj crkvi, nastao odvajanjem od franjevačkog reda oko 1552. godine).

Međutim, prema drugim izvorima, kapučino dobija ime u 18. veku po kafiću „Kapuziner“ u Austriji koji je služio kafu sa slatkom pavlakom, šećerom i po želji su dodavani začini.

Ipak, svi su izgledi da je kapučino koji danas pijemo naverovatnije izmišljen u Italiji početkom 20. veka. Popularnost ovog napitka razvija se posle puštanja u rad aparata za espreso, koji se vremenom usavršavao, a sa njim i pravljenje kapučina.

Ubrzo je postao poznat u celom svetu, a pravljenje ovog napitka toliko se usavršilo, da se znalci u pravljenju kafe i kafedžije utrkuju ko će napraviti maštovitiji i bolji kapučino. Tako se na mlečnoj peni koja je završni sloj mogu videti razni „crteži umešno urađeni veštim rukama ugostitelja. Po želji ili ne, ukoliko naručite kapučino, nemojte se iznenaditi kada vam na sto donesu napitak sa „iscrtanim“ srcem na mlečnoj peni ili pak nešto drugo.