11.11.2020.

14:07

Foto:

Srbija

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJIA U NEGOTINU: Naglo se povećava broj zaraženih, STANJE POSTAJE KRITIČNO!

S obzirom na to da pandemija u takozvanom trećem talasu iz dana u dan sve više bukti i u Opštini Negotin, epidemilološka situacija je ocenjena kao veoma nesgurna, kaže Vladimir Veličković predsednik Opštine i komandant Gradskog kriznog štaba.

-- Na ovakav korak smo se odlučili na osnovu mišljenja i saglasnosti kako sa epidemiolozima ovadašnjih zdravstvenih ustanova ali i Zavoda za javno zdravlje iz Zaječara. Situacija je postala veoma nesigurna sa tendencijom da preraste u kritičnu zbog naglog povećanja broja zaraženih i na području naše Opštine.

Informer

 

Najveći problem javlja se i kod nas kao i u gradovima u okruženju sa nepoštovanjem mera zaštite, odnosno nošenja maski u zatvorenom prostoru kao i sa učestalim organizovanjem proslava koje predstavljaju najveći rizik daljeg širenja infekcije.

Broj pozitivnih građana se povećava kao i broj hospitalizovanih pacijenata na odeljenjima ovdašnje Opšte bolnice. Dosta njih je poslato u druge tercijalne bolnice u okruženju. Iz dana u dan prema rečima nadležnih iz zdravstvenih ustanova, povećava se prijem građana u covid ambulatnu na dnevnom nivou , tako da je sada u proseku preko 20 dnevno, kaže Vladimir Veličković.

Prema rezultatima zavoda za javno zdravlje iz Zaječara u oktobru je na području Negotinske Opštine registrovano 28 pozitivnih građana na korona virusa, od kojih je 15 i dalje trenutno aktivnih slučajeva .

Informer

 

U ovom mesecu je zaraženo još deset, od kojih je devetoro hospitalizovano na odeljenju pneumofiziologije, a šestoro je zbog teške kliničke slike transportovano u druge tercijalne bolnice u okruženju. Tako da se ovo odeljenje bolnice nalazi u narandžastoj zoni jer se radi o veoma teškim slučajevima sa pneumonijama pluća i visokim telesnim temperaturama.

I u Opštini Negotin svakodnevno se apeluje na građane na poštovanje zaštitnih mera, nošenje maski u zavorenim prostoijama, kao i strogo poštovanje socijalne distance i izbegavanje masovnih okupljanja, jer su to osnovni razlozi ukoliko ih se građani ne pridržavaju da se epidemiološka situacija u ovoj Opštini oceni kao situacija sa visokim rizikom zaraze od virusa COVID 19.