11.11.2020.

16:31

Foto:

Srbija

KRUŠEVAC IMA ČIME DA SE PODIČI: Odmiče gradnja hrama Knezu Lazaru, crkva niče donacijama vernika

Radovi su počeli prošlog Vidovdana, a završetak nove crkve u Kruševcu odvija se prema situaciji i donacijama vernika Kruševca i šireg okružnja.

Kamen temeljac su, podsećamo, prošlog Vidovdana ugradili gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, komandant Garnizona Kruševac pukovnik Rade Rnjaković i direktor BIA i bivši gradonačelnik Bratislav Gašić. Jedan od prvih najvećih donatora za gradnju hrama bio je preduzetnik Ivica Marković.

Informer

 

Kruševačka građevinska firma ,, Vlasinac Igda,, privodi kraju grube građevinske radove, pa se očekuje da ubrzo na scenu stupe novi ktitori, koji bi do Vidovdana 2025. godine, kako je planirano, završili kompletnu gradnju i freskopis budućeg velepnog hrama, koji će iz pravca Beograda sijati na ulazu u Kruševac.

Na teritoriji Kruševca, inače, trenutno je u izgradnji i freskopisanju desetak hramova, među kojima su crkve u Globoderu, Jasici, Kukljinu, Beloj Vodi, na Jastrebcu i u Šancu.

Saborni hram Svetih Arhangela na Bagdali koji se podiže prema istoimenom hramu cara Dušana iz Prizrena, biće, uz Lazaricu i Svetog Đorđa jedan od većih svetionika kruševačkog kraja.