25.11.2020.

12:03

Foto:

Srbija

U VRANJE NEMA LAGANJE, KISELIM KUPUSOM ŠTITE SE OD KORONE: Majstor Žika otkriva recept kako da pripremite OVU PRIRODNU VAKCINU

Dok stoji na zimi on ne razmišlja puno o korona virusu koji je ponovo opasno zapretio ljudskom rodu, ali i o hladnoći koja mu štipa obraze i ledi ruke, bitno mu je da što pre proda svoj kupus čiji rod ove godine na njegovom imanju neće biti manji od dvadesetak tona. I zato kada mu kupci dođu, kojih i ove godine hvala Bogu ima u velikom broju, on im sa ponosom pokazuje sitne, okrugle, čvrste glavice kupusa sorte srpski melez koji je, po njegovom mišljenju, idealan za kiseljenje.

Otuda retko ko od njega ode, a da ne pazari bar pedeset kilograma. Ima i onih koji kupe i po trista kilograma ovog povrća odjednom kada procene da njegov kupus, bez sečenja, mogu lako da slože u kacu za kiseljenje.

Informer

 

Oni koji prvi put kisele kupus uvek od Žike zatraže savet kako da to urade. Svima njima on izađe u susret i ispriča način na koji godinama kiseli kupus u svom domaćinstvu i obavezno naglasi koliko je on zdrav za ljudski organizam u vreme običnih virusnih infekcija.

Ne propusti priliku da im napomene koliko je sada u vreme korona virusa važno da u ishrani koriste kiseli kupus koji je pun vitamina.

„U mom domaćinstvu prva tura kiselog kupusa je već stigla za jelo. Moja supruga je juče umesila i dve pite zeljanice koju smo u slast pojeli. Kupus je na našoj trpezi, kao salata, pri svakom obroku. Kada pojedemo prvu turu ukiseljenog kupusa stići će i druga. I ove godine je on ispao dobro.

Informer

 

Nije ni mogao drugačije jer sam u buretu od dvesta litara naložio oko sto dvadeset kilograma kupusa sa oko četiri kilograma soli. Dodao sam malo i cvekle da raso bude što ukusniji kada dođe vreme da se pije.Ovako usoljeni kupus ostavio sam dva dana da odstoji, a onda dodao nekoliko kesica konzervansa i vinobrana i nalio vodom“, priča Žika.

On ističe da mu je ove godine prodaja kupusa uprkos pandemiji korona virusa išla veoma dobro, baš kao i proizvodnja.

Leto je obilovalo kišom tako da nije mnogo novca potrošio za zalivanje. Zadovoljan je i prodajnom cenom koja se kretala od 30 do 35 dinara po kilogramu i zato planira da i naredne godine proizvede istu količinu.