25.11.2020.

13:15

Foto:

Srbija

NEDELJA ISTRAŽIVAČA U ŠAPCU: Upotreba održive energije i energetska efikasnost VIŠE NISU TAJNA, VEĆ POTREBA

Predstavljeni su, prvi električni automobil u Šapcu, pametna klupa za punjenje mobilnih telefona i dečija igra "Solarna školica".

- Evropska nedelja istraživača ove godine zbog aktuelne situacije, obeležiće se u Šapcu i Centru za stručno usavršavanje programima koji podrazumevaju on line i programe na otvorenom.

Informer

 

Prezentacija električnog automobila, pametne klupe i solarne školice dobijene kroz projekat Biosol, je u cilju edukacije i podizanju svesti o odgovornoj energiji, naročito mladih – objašnjava Tamara Pejić, stručni saradnik u CSU.

Projekat je deo prekograničnog programa Interreg u kojem je grad Šabac vodeći partner iz Srbije u saradnji sa parterima iz Republike Hrvatske, gradom Nova Gradiška i Lokalnom Akcijskom Grupom „Zapadna Slavonija.

Informer

 

- Cilj samog projekta je podrška povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom regionu, uz povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Obeležavanje Nedelje istraživačiča, iskorišćeno je za predstavljanje realizovanih programa – navodi Nemanja Pajić, projekt menadžer „Biosol-a“

Ukupna vrednost projekta je blizu million evra, od čega je za Grad Šabac izdvojena polovina sredstava. Evropska Unija kofinasira projekat u ukupnom iznosu od 85 odsto njegove vrednosti.