29.11.2020.

16:53

Foto:

Srbija

(FOTO/VIDEO) SOVE UŠARE OKUPIRALE KIKINDU: Najveći broj, utočište je pronašao na drveću u centru grada, ONE SU OVDE NAJVREDNIJI GOSTI!

„Sova patrola“ u Kikindi, najvećem zimovalištu sova ušara u svetu, nije izostala ni ove godine, uprkos epidemiji korona virusa. Izostali su u ovom tradicionalnom događaju osnovci i srednjoškolci, ali je broj malih, rado viđenih „sugrađana“ na severu Banata, u centralnom gradskom jezgru uredno zabeležio direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić i njegov saradnik  Kalman Moldvai. 

Informer

 

Kikinda je jedini grad na svetu gde je novembar dobio ime sovembar. Nije ni čudo, jer su male ušare ovde našle utočište i svoje najveće zimsko stanište u krošnjama drveća i tako učinile mirnu banatsku varoš planetarno poznatom, viče čak i od „Dana ludaje“ i mamutice Kike. Dok ih je prošle godine u strogom centru izbrojano 180, zbog toplog vremena kada su se raspršile po periferiji, danas ih je bilo mnogo više.

Informer

 

- Ovo je jedna od boljih godina, a samo oko Pravoslavnog hrama ima preko 200 sova. Moraćemo da obiđemo i šire područje, jer je Kikinda specifična, ima puno stabala i sova, pa za brojanje treba puno vremena. Hladno je i ptice su pridošle u centar, njihovu omiljenu destinaciju, iz okolnih atara i mesta.

Drago mi je što uvek vidim Kikinđane koji dolaze sa decom i porodično, i u vremenu epidemije, da uživaju na svežem vazduhu i vide sove. Možda i nije šala, ali u prirodi je najbezbednije, jer virus vreba iz zatvorenih sredina-rekao je direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Informer

 

- Sove imaju ono što je ljudima najvrednije i najznačajnije, a to je sloboda, širok prostor na kojem one žive i ljubav koju pokazuju prema ovom mestu i koju im mi uzvraćamo. Stoga pozivam sve da dođu u Kikindi i da razumeju koliko su nam ove ptice vredne-dodao je Ružić.

Informer

 

Od početka novembra do aprila, mala sova ušara ili utina (lat. Asio otus) prezimljuje na drveću u centru grada, ali nastanjuje i druge delove ove banatske varoši. Na naklonost prema gradu, lokalna samouprava odgovorila je sovama s poštovanjem organizujući brojne aktivnosti,  a od pre devet godina i manifestaciju  u novembru pod nazivom „Sovembar“, koje su ove godine opravdano izostale.

Kako je najavljeno, Gradska uprava i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uložiće napore da se brojnost ptica očuva i u narednom periodu.

- Plašim se da će promene u poljoprivredi doneti neke nove momente. Slaba je pošumljenost i Kikinde i celog severnog Banata, ali generalno i Vojvodine. To je jedna boljka koja ostavlja posledice na prirodu i ptice, ali i nas ljude. Mora se napraviti širi drušveni konsenzus, da sadimo više drveća i da brinemo o prirodi. Od toga nam sve zavisi, a loša pošumljenost, koja je prisutna poslednjih decenija, može da se promeni. Od gradonačelnika Kikinde dobio sam uveravanje da ima energije da se takvo stanje promeni-istakao je Ružić.

Informer

 

Procenjeno je da se u Srbiji gnezdi preko 20.000, a u Vojvodini više od 10.000 parova sova utina, što je čini najčešćom i najbrojnijom sovom kod nas. Kikinđani su najbolji primer u ovom delu Evrope kako su jedan fenomen koji nije bio dovoljno iskorišćen, okrenuli u svoju korist i napravili svojevrstan brend koji okuplja turiste iz celog sveta. Utine su na teritoriji Srbije zaštićene kao prirodna retkost, a jedino zaštićeno područje u svetu koje je u strogom centru grada, nalazi se upravo u Kikindi.

- Grad će i dalje podržavati dolazak sova i sve učiniti da očuva njihovo stanište, a da projektima i međunarodnom saradnjom unapredimo uslove i promovišemo Kikindu i ovaj prepoznatljiv brend na najbolji način. Kikiđanima se zahvaljujem što sovama priređuju lep boravak i zimovanje u miru i tišini našeg grada-rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

Informer

 

Sove su jako osetljive na uznemiravanje, s toga ne treba da čudi što su za zimovalište odabrale ovu mirnu banatsku varoš. „Grad sova“ je zbog toga sve učinio kako bi zaštitio svoje „sugrađane“ koji im rado dolaze u goste.

Uvedeni su strogi propisi i kazne do milion dinara za nesavesne građane koji remete ove mudre ptice, a sve u cilju očuvanja njihovog jedinstvenog staništa. Prepoznatljive po uškama-uzdignutom perju na vrhu glave, male ušare s početka aprila napuštaju svoj zimski dom, a do narednog novembra  ostaju samo fotografije i još jedna statistička brojka o zimovanju mudrih u Kikindi.

Debele, srećne i korisne

Ova godina je bila dobra za gnežđenje sova, tako da je bilo dovoljno hrane, sve njive i lucerišta, pašnjaci i livade prepune su rupa od miševa. Sove su debele i srećne, ne fali im hrane, kaže direktor Društba za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

-Imali smo pozno gnežđenje sova u jesenjem periodu što je neverovatno. Ljudi su nam prijavljivali mladunce utina u septembru i oktobru, što se vrlo retko događa. To ukazuje da je bilo puno glodara na njivama. Pljoprivrednici se žale da je bilo puno voluharica i miševa, posebno u lucerištima i strnim žitima. Zato su naši drugari, sove, tu da taj problem vrlo efikasno reše-navodi Ružić.

Ženka je lepša i agresivnija

Kod sove utine mužjak je nešto sitnijeg rasta, tako je kod svih ptica grabljivica, i uglavnom je svetlijeg perja. Ženke su tamnije i imaju malo crvenije oči. Kod ptica su obično mužjaci ti koji imaju lepše perje, malo nakinđurenije i sa više boja, ali kod sova je malo drugačije. Ženke su dosta agresivnije, jer one brane potomstvo i leglo.

Informer

 
Kikinda doktorirala

- Kikinđani su ispit o odnosu prema sovama davno položili, doktorirali su, akademici su u tome koliko vole svoju sredinu i šta se su sve uradili za sove. Pokazali su svima kako treba čuvati gradski trg i ove vredne ptice na njemu.

Kikinda je ubedljivo najbolji primer po tome u celom svetu, ne može niko da se meri sa njom. Nadam se da će ostati najbolji i to treba širom sveta promovisati vrlo glasno, jer imamo nešto što nema niko drugi i treba grčevito čuvati i unapređivati da bude lepše i bolje za sve nas.-istakao je Ružić.