04.12.2020.

10:52

Foto:

Srbija

VEROUČITELJ OSTVARIO DECENIJSKI SAN: Na ono što je Dragan uradio u osnovnoj školi, PONOSNI SU SVI MEŠTANI SRPSKE CRNJE

Uz osnivanje đačkog crkvenog hora "Patrijarh Pavle", popularni veroučitelj je, uz pomoć direktorke Branke Milankov,  ostvario decenijski san, da u okviru osnovne škole, postoji mala crkvica.

Informer

 

- Školska zgrada koja je iznedrila mnogo generacija učenika, pod nazivom Osnovna škola "Đura Jakšić" u Srpskoj Crnji, postoji od 1972.godine - kaže direktorka Milankov, uz napomenu da školska zgrada nije posedovala posebnu učionucu za versku nastavu. 

Stidljivo, korak po korak, uz svesrdnu pomoć kolega, ali i svojih đaka, veroučitelj je započeo realizaciju sopstvene ideje, da deca u Srpskoj Crnji, konačno dobiju opremljen kabinet i svoju "malu crkvu" kako su je nazvali.

Informer

 

- Zahvalni smo direktorki, koja je odobrila adaptaciju prostora i pružila podršku realizaciji projekta, koji su podržali  i Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja i Goran Lakić, koji je nesebično pomagao i doprineo našoj sreći - naglasio je veroučitelj Dragan Stojšin, ističući da su on i njegovi učenici takođe zahvalni  meštanima, koji su svojim prilozima pomogli da učionica za veronauku, izgleda kao prava mala crkva.

Informer

 

- Ponosni smo na svoju novu učionucu, ali i na našeg veroučitelja, trudili smo se da mu pomognemo i učestvujemo u izvođenju radova - uglas poručuju učenici nižih razreda škole "Đura Jakšić".
  SAM GLETOVAO, KREČIO, POSTAVLJAO LAJSNE

Na praznik Svetog Stefana Dečanskog, 24.novembra i tačno 142.godine od upokojenja najpoznatijeg Crnjanina, Đure Jakšića, koji je oslikao brojne ikonostase u seoskom hramu  Svetog Prokopija, održana je svečana liturgija, a veroučitelj, koji je najvećim delom sam gletovao, krečio, kucao lajsne, okačio je i poslednju ikonu u "maloj crkvi" u školi.


IKONE I SLIKE

- Sve je urađeno sa puno ljubavi, za generacije koje dolaze, a uz novi nameštaj, enterijer je obogaćen ikonama i slikama raznih veličina i tehnika, sa likom Svetog Save, Patrijarha Pavla - napominje Jelka Č. Filušev, nastavnica srpskog jezika i književnosti.