04.12.2020.

17:52

Foto:

Srbija

SUZE RADOSNICE U OČIMA MALE SANJE: Sa majkom je živela u trošnoj udžerici, ali preko noći sve se promenilo, SADA IMA BOLJI ŽIVOT

Do jutros, Subotičanke Estika Lebović i njena ćerka Sanja (12), koja pohađa Školski centar za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica „Dositej Obradović“, živele su u trošnoj udžerici u Ulici dr Ferenca Bodrogvarija, u napuštenoj urušenoj kući, u kojoj su pacovi vršljali u prostoriji u kojoj su boravile i spavale.

Informer

 

Od danas, Sanja i njena majka imaju svetao i topao dom, koji im je obezbeđen na inicijativu gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, koji je pokrenuo proceduru da im se pronađu zdravi uslovi za život i adekvatan smeštaj.

Danas su Estika i Sanja dobile novi krov nad glavom, po rešenju gradonačelnika useljene u privremeni smeštaj, u objekat Grada na Paliću. Živele su, kažu od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, i ne mogu da veruju, da im se život promenio preko noći. Sanja je pre nekoliko meseci ostala bez oca, a Estika bez muža, u napuštenoj kući, devojčica je narušenog zdravlja, ali je odličan đak uprkos svemu i voli da uči.

- Pacovi su nam grizli ormane, a noću sam miševe terala sa detetovog kreveta, kaže majka i dodaje da prvi put u životu imaju frižider.

Informer

 

- Od komšija smo dobijali struju i vodu, a posle smrti supruga, još nam je teže, jer ja nemam posao, kaže Estika Lebović.

Ona dodaje da su samo dve nedelje prošle od kada ih je posetio gradonačelnik i predstavnici Grada i obećali pomoć i novi stan. U neverici su da su već u novom stanu, kažu majka i kćerka, koje su u zagrljaju ispod novog krova, sa suzama radosnicama u očima.

- Novu godinu provešćemo u novom domu. Toplo nam je, a imale smo samo još malo drva za
zimu.Pomogli su nam i svi ljudi koji su čuli za našu nevolju, dobili smo i hranu za frižider i
poklone, kaže majkai dodaje da joj je njena maloletna kćerka sve u životu, da je zbog nje
sada doživela sreću, iako teško podnosi gubitak supruga.

Informer

 

Gradonačelnik Stevan Bakić saopštio je , da je lokalna samouprava, brzom reakcijom i predanošću njegovog tima i službenika Gradske uprave našla adekvatan smeštaj za porodicu Lebović.

- Sagledao sam životnu situaciju Estike i njene ćerke Sanje , dete zahteva posebnu negu,
živelo je u uslovima koji su joj ugrožavali zdravlje i život. Odlučio sam da odmah uradimo što
se može. Sada će Sanja imati pristojne uslove za odrastanje i školovanje i neće više biti
strahova od požara, obrušavanja krova i drugih opasnosti koje su neposredno pretile njoj i
njenoj majci – kaže gradonačelnik Bakić.

Informer

 

On je zahvalio i građanima okupljenim u incijativi „Obrok za porodicu”, koji su učestvovali u
akciji pomoći.

- Grad Subotica vodi odgovornu socijalnu politiku, pre svega kroz stručne institucije za socijalni rad, specijalizovane škole, kao i kroz saradnju sa pokrajinskim i republičkim ustanovama i humanitarnim organizacijama poput Crvenog krsta – dodaje Gradonačelnik.

On je objasnio da se povremeno dese i drastični primeri, kao kod porodice Lebović, gde Grad
ima i dužnost da reaguje direktno i učini sve

Informer

 

- Lokalna samouprava nije u mogućnosti da reši stambeno pitanje svih naših sugrađana u problemu, ali u određenim situacijama, poput ove, uložićemo uvek maksimalan napor da nađemo smeštaj kroz prenamenu i preuređenje određenih gradskih prostora, kojih nema mnogo na raspolaganju, te je ovo bila velika sreća i veliki izuzetak, preduzet i zbog ugroženosti deteta sa posebnim potrebama - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Majka maloletne devojčice zahvaljuje gradončelniku Subotice i svima koji su njoj i njenoj
ćerki pomogli da zimu dočekaju u toplom, a građai zovu i novinare, raspituju se za adresu da
im odnesu poklone.

Informer

 

- Nedaće su bile naša svakodnevica. Živele smo u krajnjoj nemaštini, hvala svima koji su nam
pomogli, posebno gradonačelniku Stevanu Bakiću koji je odmah reagovao, da Sanja i ja
imamo bolji život - rekla je majka Sanje Lebović.