16.12.2020.

16:27

Foto:

Srbija

TRAGOVIMA MARŠALA, NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA?! Evo šta obuhvata novoformirana kulturna ruta, IDE SE U TRI ZEMLJE

- Put balkanskih spomenika je jedan od segmenata regionalnog projekta za razvoj i promociju turizma kroz zajedničke regionalne kulturne i avanturističke rute, a čiji je cilj da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Regionalni savet za saradnju (RCC). U Srbiji projekat “Tragovima Maršala” realizuje “Centar za istraživanja i studije turizma” iz Novog Sada – kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

Informer

 

Ona je dodala da je ideja projekta da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svetskog rata u tri zemlje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Herecegovini.

- Pored ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt udruživanja stanovnika tri bivše Jugoslovenske države koji će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz Drugog svetskog rata – kaže Danijela.

Informer

 

Novoformirana kulturna ruta obuhvata u Srbiji spomenike Sremski front (Šid) Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice). U BiH to su Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča (Tjentište, Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi). U Crnoj Gori su to spomenici Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i Žabljak.