28.12.2020.

13:05

Foto:

Srbija

SATIMA BILI ZAVEJANI U SNEGU! Evo kako su srpski vatrogasci izbavili dve ruske porodice iz SMETOVA KOD MANASTIRA UVAC

Komadant vatrogasno spasilačke brigade Užice Ivan Bacetić kaže da su prvo imali dojavu da su u pitanju četiri ruska državljana, ali da nisu ni znali pol i starost osoba koje su se zaglavili u snegu. Međutim, kada su došli na lice mesta čekalo ih je iznenađenje.

- Dobili smo dojavu 21.13 časova iz ruske ambasade da su četiri ruska državljana zaglavljena u snegu na putu ka manastiru Uvac. Odmah je pošlo 8 pripadnika vatrogasno-spasilakog bataljona iz Užica i Čajetine sa dva vozila. Ubrzo smo stigli i zatekli smo dva mlađa bračna para, dete od 10 godina i jednu bebu, koja je spavala. Uspeli smo nekako da se sporazumemo jer oni nisu znali ni srpski, ni engleski.

Informer

Ivan Bacetić

Ženu i decu smo odmah evakuisali i odvezli do benzinske pumpe na Zlatiboru, kako bi im bilo toplo dok ne izvučemo vozilo, a dva muškarca su ostala sa nama - kaže Ivan Bacetić.

Vozilo kojim su putovali Rusi je kombi, više kao mini-bus, iznajmljeno u renta karu. Putnici su krenuli iz Bograda u Crnu Goru na Žabljak.

- Kažu da su pratili navigaciju i ona ih je verovatno dovela na ovaj put. Put je bio očišćen do manastira Uvac, ali dalje nije. Bilo je oko 20 cm snega. Oni su možda i više od 4 sata pokušavali sami da se izvuku, ali im nije polazilo za rukom. Pošto nisu znali naš jezik, a ni engleski, pozvali su konzulat u Beogradu – dodao je naš sagovornik.

Informer

 

Kada su žena i deca evakuisana KJP „Zlatibor“ iz Čajetine je poslalo vozilo da očisti put i sa jedne i druge strane. Ubrzo su izvukli i vozilo, a potom svi zajedno otišli na benzinsku pumpu.

- Bili su uplašeni što se jasno videlo na njihovim licima. Kada su se okrepili jako su nam zahvaljivali što smo ih spasili i tražili da se slikaju sa nama, da ponesu kao uspomenu na ovaj događaj. Posle kraćeg odmora produžili su za Crnu Goru. A beba je sve vreme spavala – dodao je Ivan Bacetić.