29.12.2020.

16:51

Foto:

Srbija

UZ "ZORKU" SMO RASLI GRADE JA I TI: Ministarka Maja Gojković u Šapcu otvorila izložbu "O JEDNOJ MLADOSTI"/FOTO/

Postavka je prikaz vremena i života grada koji je obeležila Hemijska industrija „Zorka“, simbol industrijskog razvoja Šapca.

Izložbu je otvorila Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja u Vladi Srbije. Cilj izložbe je da prikaže jednu epohu iz života grada koju je obeležila Hemijska industrija „Zorka“. Kao industrijski gigant koji je zapošljavao veliki broj građana, „Zorka“ je direktno i indirektno određivala način života u Šapcu i dinamiku društvenih odnosa.

Informer

 

Autor postavke Branislav Stanković, viši kustos šabačkog Narodnog muzeja kaže da mu je rad na ovoj postavci, prikupljanje i odabir dokumentacije bio jedan od najvećih profesionalnih izazova.

- Dve godine trajao je rad na prikupljanju dokumentacije i drugih eksponata koji bi na najbolji mogući način prikazali sve ono što je fabrika značila Šapčanima i samom gradu za vreme ubrzane industrijalizacije. Kako je fabrika Zorka nastala, kako je izgledala i šta je donelo neko novo vreme – navodi autor izložbe.

Izložbu koja svedoči o nastajanju, trajanju, razvoju i gašenju hemijske industrije u Šapcu, otvorila je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

Informer

 

- Ministarstvo će u narednom periodu veliku pažnju posvetiti upravo negovanju i afirmaciji industrijskog nasleđa. Ova izložba je jedan od načina da se podsetimo jedne epohe kad je fabrika „Zorka“ bila hemijski gigant. Glavna fabrička zgrada koja je simbol „Zorke“, Šapca i industrijalizacije, treba da bude sačuvana i obnovljena. Zahtev je upućen u Zavod za zaštitu spomenika kulture i ja očekujem pozitivno rešenje – istakla je Maja Gojković.

Gradonačelnik Špaca dr Aleksandar Pajić naveo je da veruje da će izložba privući
veliki broj Šapčana, i ne samo nekadašnjih radnika „Zorke“.

Informer

 

- Oni koji su svoj radni vek proveli u fabrici i doprineli razvoju grada, rado će se prisetiti tog vremena kroz dokumenta i predmete koje su koristili. Mlađi, da osete taj duh napretka, industrijskog buma koji treba da nas usmeri da ponovo stremimo ka boljem i da zajedno možemo da učinimo mnogo toga da Šabac opet bude na putu privrednog razvoja – poručio je Pajić.

Informer

Branislav Stanković

Izložba „O jednoj mladosti“ biće otvorena do aprila meseca, a ukoliko bude povoljnija epidemiološka situacija, planiran je i produžetak kada će određenim danima građane kroz muzejsku postavku voditi i svoja sećanja prenositi nekadašnji radnici ovog industrijskog giganta.