01.01.2021.

10:00

Foto:

Srbija

JELENINO CARSTVO MEDENJAKA: Od kolača pravi kućice kao iz bajke, slatke su na oko, U USTIMA JOŠ SU SLAĐE/FOTO/

Informer

 

Novogodišnje snežne i kućice od medenjaka sa slatkišima za decu, irvasi, kao i mnoštvo drugih oblika, pod rukama ove novosađanke pretvaraju se u predmete iz poznatih priča Braće Grim. U carstvu Jelelninih medenjaka lako se može uploviti u svet bajke, nestrpljivo čekajući da probate bar jedan deo kućice, poput Ivice i Marice. Njena priča počela je pre sedam godina, ali ne slučajno, jer je po struci kuvarica i to veoma maštovita.

- Na ideju sam došla kad sam ostala sama kod kuće i bila sam znatiželjna. U samom početku sam probala, da vidim da li ću uspeti u tome i od tada uživam u pravljenju medenjaka, a posebno mi zadovoljstvo pričinjava da pravim kućice za najmlađe-priča Jelena Berković dodavši da joj je prva kućica uspela i da deca su bila oduševljena.

Informer

 

- A onda je to videla rodbina kojoj svake godine pravim za poklon, pa prijatelji, komšije...i svi su želeli jednu. Tako je krenulo, a sada već punih sedam godina, obično pred novogodišnje, božićne i uskršnje praznike ima zainteresovanih, kako bi ulepšali nečiji dom i obradovali ukućane-kaže Jelena koja počinje da pravi medenjake još početkom decembra.

Njena mala umenička dela nije jednostavno napraviti, a svaka kućica je jedinstvena, napravljena s puno ljubavi i strpljenja. Najrazličitijih su boja, sve po želji i ukusu, ukrašene sitnim bombonama, „jelkama“, prizemne i na sprat, pa do onih romatičnih, pravih zimskih, samo sa belom glazurom.

- Medenjaci se prave od brašna, margarina, meda, cimeta, đumbira, sode bikarbone. Ukoliko želite da kućica bude tamnija, doda se i malo kakaa. Testo se umesi pa se razvuče oklagijom na odgovarajuću debljinu, a zatim se preciznom rukom i oštrim nožem seku oblici koji se peku. Nakon toga ih sastavljam mešavinom belanceta, šećera u prahu i malo limuna.

Informer

 

To je tabela glazura kojom se medenjaci i kućice ukrašavaju i od koje svaka dobija svoj poseban šarm. Za takvo ukrašavanje, potrebna je mirna ruka -objašnjava ova vešta domaćica.

Da bi napravila jednu kućicu, potrebno joj je oko 2 sata, zbog sitnih detalja i lepljenja zidova, a pred praznike ih „izgradi“ dvadesetak i ispeče oko 15 kilograma medenjaka.

- Peku se na 160 stepeni, desetak minuta, zavisi od jačine rerne. Interesantno je da kućice mogu da stoje i više od godinu dana, a da ne izmene strukturu-ističe naša sagovornica. Jelenine slatke đakonije su jestive, ali ih ne pravi za jelo, već kao idealan poklon najmilijima tokom praznika, kojima daju dozu topline i vode nas u svet mašte, koja nam je sada možda potrebnija više nego ikad.

Informer

 
Medeni Božić za decu bez roditelja

Pred pravoslavni Božić, Jelena ima u planu da napravi razne oblike od medenjaka i odnese ih
u novosadsko Svratište za decu i mlade, kojima će najvažniji hriščanski praznik slatko
zamirisati.

- Želja mi je da deci bez roditelja ulepšam praznike. Nadam se da ću u tome uspeti-kaže ona.