05.01.2021.

16:39

Foto:

Srbija

KOD SRBA ZA BOŽIĆ NE MOŽE BEZ PEČENICE! Gazda Buđa ima poseban recept za pečenje, ON PRASIĆE PEČE U SVOM BMW-U/FOTO/

Danas je običaj da se priprema Božićna pečenica pa se tako od ranog jutra u šumadijskim selima  bira najbolje prase za pečenicu a domišljati seljani osmislili su posebne metode za pripremu ove ukusne đakonije.

Dobro pečenje trebalo bi da ispunjava nekoliko standarda, a gazda Buđa iz Stragara do vrhunskog kvaliteta dolazi na poseban način. On prasiće peče u svom bmw – u, i kaže da takav ukus nema nigde.

Informer

Dragan Jovanović

„Preradio sam svoj stari bmw i napravio pečenjaru na točkovima. Prase se brže ispeče jer je staklo okolo, manje vremena treba da  se postigne potrebna temperatura, tako da je i ukus izvanredan. Samim tim što ga pečem u autu, ljudi su oduševljeni, stalno imam nove mušterije, pored svojih redovnih kupaca.

Informer

 

Zbog celokupne situacije oko virusa i skraćenog radnog vremena  bilo je manje posla nego inače, ali ipak smo radili. Za praznike je manje porudžbina nego prethodnih godina, ali ima, ne žalim se“, kaže za TopPres Dragan Radičević – gazda Buđa.

Informer

 

Buđa je osmislio pečenjaru na točkovima, dok je  Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole  želeo, kako i sam kaže da uradi nešto što niko nije i zbog toga ovih dana ima pune ruke posla.

„Na ovu ideju sam došao slučajno. Pošto svakodnevno nešto redim, pečem, sušim što mnogi rade  razmišljao sam šta bih to mogao smisliti što niko ne radi. I eto, dimljeno prase pa pečeno postalo je pravi hit a ukus je neverovatan. Bilo je malo muke u startu, grešaka u proceduri, naravno, sve se to u hodu ispravljalo dok nisam došao do zadovoljavajućeg rezultata i  savršenog ukusa a i lepo je za videti. Uopšte nije jednostavno pripremiti, cela procedura traje tri dana, prase se uredi, usoli i odimi. Pre pečenja se napuni kobasicom i slaninom od mangulice, premaže mašću mangulice i ide na ražanj da se peče“, priča Dragan Jovanović.

On naglašava da je idealno servirati vruće, a zbog posebnog ukusa i mirisa ovakva Božićna pečenica ukrasiće brojne trpeze u ovo kraju.