08.01.2021.

16:48

Foto:

Srbija

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Rekonstruisana biciklistička staza i državni put od Kikinde prema Rumuniji/FOTO/

Ovim projektom predviđeno je postavljanje 280 stubova sa solarnom led rasvetom, kao i uvođenje video nadzora, u cilju podizanja bezbednosti saobraćaja na jedan viši nivo, naročito noću.

- Izradnjom biciklističke staze na ovom potezu smanjen je broj saobraćajnih incidenata, s obzirom da su veoma često upravo biciklisti bili žrtve nesreća. Sada je potpuno drugačija situacija, jer se saobraćaj za bicikliste odvija mimo trase državnog puta, a svedoci smo da mnogi voze bicikl ovim putem, pa čak i deca, što je naročito važno za njihovu bezbednost-istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća za privredu i investicije.

Informer

 

Tokom ove godine, istim projektom je planirana rekonstrukcija državnog puta prema granici sa Rumunijom, čime će se dobiti bezbedniji i kvalitetniji put.

-Potpuno će biti rekonstruisano 1,8 kilometara ovog puta, a u toku su razgovori i sa JP „Putevi Srbije“, koji su vodeći partner na ovom projektu, da i ostatak trase od oko 6 kilometara bude obnovljen- dodao je Tanackov.

Informer

 

Vrednost prekograničnog projekta „Unapređenje povezanosti Banata 2“ iznosi oko 645 hiljada evra ukupno uloženih sredstava, kako za solarnu rasvetu duž biciklističke staze, tako i za buduću rekonstrukciju saobraćajnice.

Njemu je prethodio „Unapređenje povezanosti Banata 1“, kada je granični prelaz sa Rumunijom Nakovo-Lunga u potpunosti tehnički izgrađen, čime je postao jedan od najbolje opremljenih prelaza u regionu. Za njegovu realizaciju koja je trajala pet godina uloženo je više od 1,5 milona evra.

Informer

Prekogranična saradnja Srbije i Rumunije neće biti završena realizacijom postojećeg projekta koji je aktuelan već treću godinu u više etapa. Novi ciklus prekogranične saradnje „Srbija-Rumunija od 2021. do 2027. godine “, doneo bi nove benefite za obe strane.

Projekat čeka potvrdu Evropske komisije, a njegova realizacija u Kikindi iznosiće približno 755 hiljada evra. Program za sedmogodišnji ciklus saradnje trebalo je već da počne sa realizacijom, ali ga je usporila pandemija virusa korona.

Informer

 

- U saradnji sa JP „Putevi Srbije“, Regionalnim centrom za razvoj „Banat“ iz Zrenjanina i opštinom Žombolj, radiće se na velikom infrastrukturnom projektu izgradnje biciklističkih staza. Na teritoriji Kikinde trebalo bi da bude izgrađeno oko 6,1 kilometar biciklističkih staza, a potom i od graničnog prelaza Srpska Crnja-Žombolj do naseljenog mesta Nova Crnja, koja će takođe pratiti trasu državnog puta.

Na taj način napraviće se biciklistički prsten u okviru EuroVelo trase biciklističkih tura gde ćemo sigurno postati zanimljiviji za sve one koji na dva točka putuju kroz Evropu-rekao je Tanackov.