13.01.2021.

13:57

Foto:

Srbija

DOKTOR PREDRAG KON KAKVOG NIKAD NISTE VIDELI: Majstor karvinga Darko Berković ovekovečio ga na mestu gde ga NIKO NIJE OČEKIVAO/FOTO/

"Naš heroj dr Kon" piše iznad lika izrezbarenog epidemiologa na bundevi. Za ovaj neobičan gest Darko se odlučio, jer je želeo da na svoj način oda priznanje doktorima koji se već mesecima žrtvuju za građane u borbi protiv virusa korona. Tako mu je, tvrdi, pala na pamet ideja da umesto ruža i raznih oblika kojima ukrašava voće i povrće za dekoracije, na bundevi ugravira lik dr Kona.

- Njega sam izabrao jer ima upečatljivu pojavu i neobičan lik, a i najviše se pojavljuje u javnosti i u medijima. Iskreno, ovo rezbarenje je bilo mnogo teško. Oblik bundeve nije baš pogodan za tako nešto. Rezbario sam grebaljkom, nisam koristio noževe za karving. Nadam se da liči i da sam uspeo bar približno da potrefim karakter našeg heroja. „Nacrtao“ sam ga za 25 minuta- kaže Darko i dodaje da će vrlo rado svoj rad pokloniti doktoru.

Informer

 

- Ukoliko dr Kon želi, pokloniću mu bundevu sa njegovim likom, zašto da ne-kroz smeh navodi ovaj karving majstor-Ovo je najmanje što sam mogao da učinim i moja mala podrška svim doktorima kojima je izuzetno teško u ovom vremenu korone. Bez njih čitava borba ne bi imala smisla, oni su naš glas savesti-dodaje Berković.

Portret na bundevi, nažalost, nije trajan. Posle desetak dana, zajedno sa plodom počinje da se suši, a ukoliko se premaže želatinom i čuva na temperaturi između 5 i 10 stepeni, može da potraje i dve nedelje.

 

Ovaj Novosađanin po zanimanju je kuvar i jedan je od dvojice neobičnih umetnika u Srbiji koji ima sertifikat i titulu Master šef karvinga. Član je Asocijacije šefova kuvara Srbije u okviru koje vodi karving sekciju od pedesetak polaznika. Godinama svoje umeće pokazuje ploveći Mediteranom, zaposlen u brodskoj kompaniji Overseas Adventure Travel kao izvršni šef.

Informer

- Sada ne plovimo zbog pandemije. Posao je stao, kao i putovanje koje inače traje deset dana i tada jednom održim master predavanje, odnosno prezentujem putnicima karving. I u Srbiji nema većih proslava, pa nema ni porudžbina za rezbareno voće koje se uglavnom stavlja na švedske ili voćne stolove, kao dekoracija. Tek poneko poruči rezbarenu bundevu kako bi je iskoristio kao poklon-priča Darko.

Informer

 

Alat za karving poručio je sa Tajlanda, odakle i potiče ova drevna veština stara sedam vekova. U pitanju su nožići sa okruglom drškom i sečivom koje je dugo do 5 centimetara, oštro i fleksibilno. Tu su i tzv. grebaljke sa kojima se ne seče, već grebe kora lubenice ili bundeve, kako bi se dobio crtež, npr. dr Kona.

Informer

 

- Ovo je lepa i interesantna umetnost za koju je potrebna mirna ruka, mašta i strpljenje, koji meni ne manjkaju-kaže naš sagovornik.