18.01.2021.

16:31

Foto:

Srbija

U KOVID KRIZI PUNIM JEDRIMA: Ovo preduzeće iz Kikinde uspešno je pokrenulo proizvodnju virusnih transportnih medijuma

Nakon 20 godina uspešnog rada, formirali su čvrstu osnovu za još veći rast i razvoj. Danas sa
ponosom ističu da je njihov proizvodni program kreiran da zadovolji potrebe i kliničkih, sanitarnih laboratorija, kao i potrebe farmaceutske industrije.

- Održavanje firme i stalni rast zahteva puno obaveza i zadataka koje smo ispunili. Danas je to
preduzeće sa preko 80 zaposlenih radnika. Pre tri godine pokrenuli smo proizvodnju gotovih mikrobioloških ploča, a protekle smo imali značajan udeo u kovidkrizi, jer smo počeli da proizvodimo virusne transportne medijume-kaže kaže Dragica Jovanović, osnivač i suvlasnik ove firme.

Transportni medijumi za viruse (TMV) imaju za cilj da čuvaju infektivnost virusa, sprečavaju sušenje uzorka i onemogućavaju razmnožavanje bakterija i gljivica. Medicinsku opremu distribuiraju zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Njihovi partneri su Klinički centar Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i KBC Kragujevac, VMA, KBC Zvezdara i Bežanijska kosa, IZJZ Vojvodine, IZJZ Niš, IZJZ Kragujevac, GZJZ Beograd, ZZJZ Užice, ZZJZ Valjevo, ZZJZ Kragujevac, ZZJZ Sombor…

Informer

 

- Početkom kovidkrize pojavila se potreba za transportnim medijima za viruse. Od Kriznog štaba Vojvodine smo dobili nalog da ih distribuiramo, jer znaju za našu proizvodnju i da je to kompatibilno, tako da smo brzo mogli da snabdemo zdravstvene ustanove. Inače imamo i proizvodne programe za viruse kojima smo i ranije snabdevali zdravstvene ustanove.

Tako da je nova proizvodnja virusnih transportnih medijuma bila nešto što se uklopilo u proizvodnju. Brzo smo završili papire sa Agencijom za lekove i Ministarstvom zdravlja i sada je to jedan važan i dosta veliki program za našu firmu-kaže Dragica Jovanović.

Pored „Promedie“, jubilarnim nagradama za 20 godina poslovanja nagrađen je i „Adrian-šped” iz
Novog Kneževca, dok jsu za tri decenije rada plaketu dobili „Kozara“ iz Banatskog Velikog Sela i
„Poljoprivredna stručna služba Kikinda“.