Autor: A. Grbović

31.01.2021.

12:30

Foto:

Srbija

ALBANCI CRKVU NA KiM PRETVORILI U DEPONIJU! Na zidovima nije ostao ni delić fresaka koje su nekada krasile ovaj hram... Foto/Video

Ovaj, veoma značajan, pravoslavni verski objekat možda i najbolje svedoči o težnji Prištine da satre sve ono što nije albansko. Na zidovima nije ostao ni delić fresaka koje su nekada krasile ovaj hram, krov i podovi su potpuno uništeni, a unutrašnjost crkve ispunjena je smećem i životinjskim izmetom.

Informer

Albanci uništili crkvu na KiM

- Albanci su crkvu pretvorili deponiju, vrlo često ovde zatvaraju i svoju stoku - kaže jedan od Srba koji je nekada živeo u ovom selu.

Crkva Svetog Jovana Preteče posvećena je Usekovanju glave svetog Jovana Krstitelja. Izgrađena je u ranom 14. veku, a u njoj se, prema predanjima, pričestila vojska kneza Lazara pred boj na Kosovu 1389. godine. U ovoj crkvi je bio sahranjen i srpski junak Miloš Obilić.

Informer

Albanci uništili crkvu na KiM

Ova crkva više puta je uništavana. Kada je građena seoska škola, krajem sedamdesetih godina, lokalni Albanci su kosturnicu koristili za gašenje kreča. I tokom 1981. godine crkva je unistena, freske spaljene...

Crkva Svetog Jovana Preteče napadnuta je još dva puta, najpre 1999. godine, a zatim i 2004. kada je spaljena.