01.02.2021.

17:13

Foto:

Srbija

SAVICA JE HEROJ I NEBA I ZEMLJE! Amerikanki je spasao život u avionu, u epidemniji korone nastavio je da pomaže, U NESREĆI JE DOČEKAO SREĆU

Da se herojstvo, predan i naporan rad isplati u životu, Savica je video tek u kovid krizi, jer je posle 3,5 godine vrednog zalaganja, u junu 2020. konačno dobio ugovor na neodređeno vreme u kikindskoj bolnici.

Stalan posao ovom medicinskom tehničaru nije usledio nakon njegovog herojskog podviga u avionu, ali je veštinom, znanjem i danonoćnim dežuranjem za vreme korone, i te kako pokazao da je zaslužio mesto u timu Prijemnog odeljenja.

Informer

 

- Da nije bilo kovida i celokupne pošasti koja je zadesila ceo svet, ne znam kada bih dobio ugovor na neodređeno vreme. To je bila moja sreća u nesreći - iskren je ovaj mladić - Radimo i dežuramo ceo dan i noć, bukvalno 24 časa i transportujemo teže kovid pacijente iz kikindske bolnice za KC Vojvodine-kaže Savica.

Kako navodi, o dobijanju ugovora koji je dugo očekivao više nije ni razmišljao, jer su svakodnevne radne obaveze u vreme epidemije potpuno obuzele njegov život. A onda su usred borbi za život pacijenata, stigle i lepe vesti .

- Naravno, bio sam srećan, jer je to nešto što sam sve vreme priželjkivao. Od 10. januara 2017. godine do juna 2020. radio sam kao medicinski tehničar pod ugovorom na određeno vreme-kaže on.

Informer

 

Ovaj smeli mladić je krajem marta 2019. upotrebio svoje znanje iz medicine i spasao život Amerikanki na letu iz Rima do Atlante, gde je presedao na putu za Memfis. Nakon 10 sati vožnje prekookeanskog leta kapetan je upitao da li je među putnicima osoba medicinske struke, jer je jednoj putnici loše.

- Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj aviona. Tamo sam zatekao ženu u ležećem
položaju koja je bila pri svesti i ubrzano disala. Pitao sam njenu ćerku sa kojom je putovala šta se desilo, da li je uzimala neku terapiju, da li boluje od nečega, ali je odgovor bio negativan.

Informer

Omiljen

Jednostavno, ženi od 48 godina je pozlilo. Imao sam veliku tremu, uplašio sam se pošto je bilo sve na meni i ničiju pomoć nisam imao-pričao je tada Savica o događaju koji ga je zatekao na putu ka bolesnoj drugarici, koja je, nažalost, preminula novembra prošle godine od tumora poprečno- prugastih mišića.

- Nakon nekoliko minuta žena je prestala da diše, nije bilo pulsa i krenuo sam sa renimacijom. Sve se dešavalo 45 minuta pred sletanje. Bila je to neizvesnost u kojoj dajete sve od sebe, strahujete za nečiji život i želite najbolji završetak-priseća se naš sagovornik svakog sekunda koji ga je profesionalno stavio na test.

Informer

 

Iako je dobio zahvalnicu i nagradu aviokompanije u vidu vaučera od 150 dolara, Savici niko nije mogao da otkrije identitet žene kojoj je spasao život. Sindikat Opšte bolnice u Kikindi nagradio je iste godine svog radnika i njegovu majku letovanjem u Čanju.

- Posebno mi je bilo drago, jer je majci to bio prvi put da putuje na more-rekao je ovaj skroman i
vredan mladić.

Heroj koji podjednako dobro radi i na zemlji i hiljadama kilometara iznad, danas zajedno sa svojim kolegama spasava živote mnogih.