02.02.2021.

13:59

Foto:

Srbija

PČELARI SE BORE ZA OPSTANAK I APELUJU: Ne trujte pčele bez njih ni čovečanstvo neće preživeti/FOTO/VIDEO/

Od trenutka kada pčele nestanu čovečanstvu će ostati još četiri godine života, rekao je jednom
prilikom Albert Anštajn.

Koliko smo ovu metaforu ozbiljno shvatili, videće neke naredne generacije, a podaci koji dolaze od pčelara, trebalo bi da nas zabrinu. O nestašici meda rano je govoriti, ali predsednik Udruženja pčelara „Kikinda“ Saša Čolak kaže da je prošle godine imao 50 odsto manje meda nego ranije.

- Kada je 2015. počelo trovanje imao sam 10 kilograma vrcanog meda po košnici za celu sezonu,
naredne 12, a svake nadolazeće, sve do 2020. za polovinu manje-rekao je ovaj iskusni pčelar i dodaje da kikindski pčelari godišnje proizvedu između 50 do 100 tona meda.

Informer

 

Pčelari u očaju upozoravaju na trovanje koje desetkuje pčelinjake u kikindskom ataru, zbog čega se ulažu veliki napori da se pčelarstvo održi, a da broj najupornijih proizvođača nadvlada one razočarane. U Udruženju priznaju da bez podrške Grada, pokrajinskog i republičkog ministarstva poljoprivrede, ne bi mogli da sačuvaju proizvodnju koja je već šest godina stavljena na veliki ispit opstanka.

- U drastičnom pomoru pčela 2019. godine, pčelarima je nadoknađena šteta u iznosu od oko 40 odsto onog što su izgubili. Država, pokrajina i Grad nemaju obavezu, nego dobru volju da nam izađu u susret, da pčelare oporavimo i osnažimo da ostanu da se bave pčelarstvom-navodi Čolak.

S obzirom na štetu koju su pretrpeli, broj kikindskih pčelara nije se drastično smanjio, pa je i dalje iznad proseka na nivou države.

- Ukupno je oko 17 hiljada košnica, 9 hiljada imaju samo članovi Udruženja pčelara „Kikinda“, što kad se podeli sa brojem stanovnika, dobijemo jednu košnica na tri meštanina, a to je jako dobar rezultat- ističe predsednik kikindskih pčelara i dodaje da je ukupan broj udruženih pčelara oko 300.

Informer

 

Grad će putem podsticajnih mera nastaviti da pomaže svim pčelarima, najavio je danas gradonačelnik Nikola Lukač, član GV za poljoprivredu i mesne zajednice Ljuban Sredić, kao i rukovodilac Odseka za poljoprivredu Dalibor Oličkov koji su obišli Udruženje pčelara „Kikinda“.

- Već tri godine otkako postoji Program mera za podsticaj ruralnog razvoja, Grad Kikinda podržava pčelarska gazdinstva i uglavnom je to do sada bilo u vidu nabavke opreme za pčelarstvo. Prethodne godine za tu namenu izvojeno je blizu 500 hiljada dinara, a za tekuću je uvedena i jedna novina za sva pčelarska gazdinstva koja pretrpe štetu od uginuća pčela kojima ćemo pomoći u nabavci novih rojeva.

Informer

 

Ostaje i mera za finasiranje i nabavku opreme za pčelarstvo, tako da je opredeljeno milion i 200 hiljada dinara-rekao je Oličkov.

- Grad će uvek imati razumevanja za pčelare, izdvajaćemo značajna sredstva kako bi se brend kikindskog meda čuo ne samo u Srbiji, negoi širom regiona-naglasio je gradonačelnik Lukač. U masovnom trovanju pčela koje je onespokojilo i ojadilo kikindske pčelare maja 2019., zvanično je stradalo 1.668 košnica iz 35 pčelarskih gazdinstava.

Prouzrokovana materijalna šteta iznosila je oko 230.000 evra, a kasnije je utvrđeno da su pčele uginule korišćenjem ozloglašenog pesticida „fipronil“ u poljoprivredi.