12.02.2021.

23:20

Foto:

Srbija

ZIMA NE POPUŠTA Spremite se za debeo minus! LEDENA NEDELJA Temperature do - 12!

Republički hidrometeorološki zavod izdao je juče upozorenje na jak mraz do nedelje, a veoma niske temperature zadržaće se sve do iduće srede, 17. februara.

- Danas i za vikend biće veoma hladno, sa minimalnom temperaturom od - 12 do - 8 i najvišom dnevnom ispod nula stepeni, kažu u RHMZ.

Sunčano u Beogradu

Takvo vreme će, kažu, biti sve do sredine sledeće nedelje. Što se padavina tiče, slab sneg prekriće samo planinske predele i jug zemlje.

Vodostaji reka u porastu

Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković kaže za Informer da će vodostaji na brojnim rekama od danas, ali i u subotu, dostići granicu redovne odbrane od poplava, a na nekima će se kretati i iznad granice. On objašnjava da su zbog jakih kiša izdata upozorenja i da su najkritičnije reke Lim, Drina, Sava i Dunav.

- Na Savi kod Beograda vodostaji će dostići granicu redovne odbrane od poplava. Vodostaj ove reke će kod Šapca biti iznad granice, kao i na Dunavu kod Novog Sada i nizvodno od ovog grada. Ovakvo stanje će biti i na Tisi kod Titela, kao i na Savi u Beogradu - objašnjava Vladiković.

Meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije Slobodan Sovilj kaže da će jedino u Negotinskoj Krajini temperature biti nešto više, i kretaće se od nula do dva stepena.

- Tokom vikenda duži sunčani intervali očekuju nas samo u Beogradu i Vojvodini, dok će promenljivo oblačno vreme biti u većem delu naše zemlje tokom čitavog vikenda. U subotu će maksimalna temperatura biti od minus četiri do minus jedan stepen sa sunčanim intervalima, a sneg nas očekuje samo na jugu Srbije. Slično će biti i u nedelju, a živa će se spuštati i ispod minus deset stepeni. Ledeni dani okovaće Srbiju i u ponedeljak i utorak, uz snažan vetar sa severa. Minimalna temperatura kretaće se od minus osam do minus pet stepeni, a maksimalna dnevna od minus tri do nula - navode u RHMZ.

Prosečne temperature za narednih pet dana

Dan max. temp. min. temp.

Petak -3 -7 mraz
Subota -4 -8 mraz
Nedelja -1 -7 mraz
Ponedeljak 0 -5 mraz
Utorak 0 -5 jak vetar
*Izvor RHMZ 

Dovoljno snega

Građani koji se spremaju da slobodne dane provedu na planinama ne treba da brinu.

- Snega ima dovoljno za skijanje u svim planinskim centrima u Srbiji. Jedino će na Kopaoniku za vikend doći i do mećave. Slična situacija biće i na jugu Srbije - upozorava meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrelle".

Kako kažu meteorolozi, posle serije ledenih dana, od idućeg četvrtka dolazi do blagog poboljšanja vremena, pa će širom zemlje dani biti hladni, ali suvi, i sa dužim sunčanim intervalima. Maksimalne temperature biće oko pet stepeni iznad nule.