17.02.2021.

12:18

Foto:

Srbija

PERUANSKA JAGODA JE STIGLA U SRBIJU! U Jeleninoj bašiti ima posebno mesto, ona za nju gaji VELIKE PLANOVE/FOTO/

Peruanska jagoda (fizalis), u baštu Jelene Kujundžić iz Majura kod Šapca stigla je preko Slovenije. Tamo je poručila seme, a već posle prvog „branja“, odvojila je seme za novi zasad, veći od prvog.

- Za godinu dana sam naučila mnogo o ovoj neobičnoj biljki. Planiram da stavim zalivni sistem i da se posvetim gajenju ove sorte koja je toliko zahvalna.

Voće je veoma zdravo, sadrži vitamine A, C, B2, B6, B12, gvožđe, kalcijum, karoten, fosfor i druge korisne materije u jedinstvenoj kombinaciji. Dobra je za imunitet, dijabetes, pomaže kod alergija, astme. Jedna je od najboljih antioksidanasa – objašnjava Jelena.

Informer

 

Plod peruanske jagode nalazi se u ljuski koja podseća na mali lampion. U svetu postoji čak oko 500 različitih vrsta, od kojih pojedine nisu za ishranu.

Jelena, koja se o svojstvima ove jedinstvene biljke informisala putem interneta, sabirajući iskustva, recepte i stručna mišljenja, odlučila se da isproba ukus prerađene voćke. Napravila je džem u kombinaciji sa muskatnom tikvom i slatko.

Informer

 

- Saznala sam da je slatki sok zahvalan za poslastičare koji ga zbog neobične boje koriste za ukrašavanje. Ja sam vodicom iz slatkog prelivala sladoled. Ukus je neverovatan! – kaže Jelena.

Jelena se inače bavi prodajom domaćih proizvoda, putem interneta, na sajmovima i bazarima, pijacama. Osim od peruanske jagode, majstor je u pravljenju džema i slatka od smokve. Prodaje i cveće, sve iz svoje bašte. Velika ljubav ove vredne domaćice je i pisanje.

Informer

 

- Imam jedan roman u rukopisu koji se našao među pet najboljih na konkursu u Sarajevu. Stoji, i čeka štampanje - dodaje Jelena.