04.03.2021.

13:13

Foto:

Srbija

MINISTARKA DARIJA NAGRADILA POBEDNIKA! Paraolimpijac Aleksandar Radišić osvojio nagradu foto konkursa "Srbija bez barijera"

Fotografija “Lukin i Sofijin prvi rođendan” osvojila je prvu nagradu, a na svečanosti koja je upriličena u Palati Srbija nagrade i priznanja uručila je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Osobe sa invaliditetom treba da budu vidljive, da izađu iz svojih kuća, da se bave sportom i drugim aktivnostima - kaže Aleksandar i svojim primerom pokazuje da invaliditet nije prepreka ličnim stremljenjima i društvenom životu.

Njegov entuzijazam, ambicije i uspesi su nadahnuće za ljude koji se kreću uz pomoć kolica koja nisu prepreka, već pomagalo koje omogućava izlaz u svet.

- Najveća podrška dolazi od porodice, što je zasigurno bio jedan od glavih razloga da pobednička fotografija osvoji nagradu – kaže Aleksandar.

Informer

Pobednička fotografija

Pored toga što se uspešno bavi atletikom i član je paraolimpijskog tima Srbije, Aleksandar je zaposlen u Turističkoj organizaciji Zlatibor, predsednik je Udruženja "Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina" pokretač i nosilac brojnih projekata.

- Posebno sam ponosan na projekat “Zlatibor bez barijera”, koji je već nekoliko godina unazad usmeren ka poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u zlatiborskom kraju, kao i podizanja svesti javnosti o njihovim potrebama.

Zlatibor svake godine poseti zaista veliki broj turista i veoma je važno da svi imaju jednake šanse da uživaju u turističkim atrakcijama i sadržajima koje naša najposećenija planina nudi. Veliki značaj u tome ima poboljšanje pristupačnosti fizičkog okruženja i prilagođavanje javnih institucija, turističkih lokaliteta, smeštajnih i ugostiteljskih objekata osobama sa invaliditetom, ali i majkama sa bebama u kolicima, starijim osobama – istakao je Radišić.

Nakon uspešne sportske karijere kao stonoteniser, Aleksandar se posvetio atletici, pa ga krajem ovog meseca očekuje prvo takmičenje u 2021. godini, koje će biti održano u Puli, a na kojem bi trebalo da potvrdi plasman na Paraolimpijske igre u Tokio.