09.03.2021.

12:12

Foto:

Srbija

CRNA STATISTIKA RASTE IZ DANA U DAN! Policija upozorava vozače: Bićete mnogo sigurniji u saobraćaju AKO OVO URADITE!

„Veži pojas, ne prekidaj život“, naziv je kampanje o odgovornom ponašanju u saobraćaju koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnji poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sa ciljem da do 15. marta ukaže na značaj upotrebe sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta.

Vezivanje sigurnosnih pojaseva tokom vožnje jedan je od osnovnih činilaca koji doprinose bezbednosti učesnika u saobraćaju i smanjenju posledica saobraćajnih udesa, rekao je Vladan Tomić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Kikindi.

- U toku 2020. godine na području PU Kikinda dogodilo se 394 saobraćajnih nezgoda što je za 10 odsto manje nego 2019. Od tog broja, u 184 saobraćajne nesreće bilo je povređenih i nastradalih: poginulo je 11 ljudi, 71 osoba zadobila je teške, a 174 lake telesne povrede. U istom periodu, petoro dece je povređeno u saobraćaju-jedno dete je zadobilo teške, dok je njih četvoro lakše povređeno.

Informer

 

Zabeleženo je i 16 prekršaja nepropisnog prevoženja dece. Tokom prva dva meseca ove godine, registrovane su 62 saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe poginule, 16 je teže, a 14 lakše naveo je Tomić.

Agencija za bezbednost saobraćaja je prošle godine na teritoriji koju pokriva PU Kikinda sprovela istraživanje o poštovanju saobraćajnih prospisa čiji rezultati ukazuju na povećanje svesti o važnosti bezbedne vožnje.

- U 88 odsto slučajeva vozači koriste sigurnosni pojas, a 84 procenata suvozača pridržava se tog saobraćajnog popisa. To pokazuje da još uvek postoji oko 15 odsto onih koji ne koriste sigurnosni pojas. Međutim, istraživanje je pokazalo i da svega 14 odsto putnika na zadnjem sedištu koristi pojas, a da se prevoz dece na propisan način sprovodi u tek 62 procenata-istakao je Tomić.

Zbog alarmantnih podataka, pripadnici saobraćajne policije će u narednom periodu nastaviti da intenzivno rade na otkrivanju prekršaja nevezivanja sigurnosnih pojaseva. Prethodne godine, na teritoriji PU Kikinda je redovnom kontrolom otkriveno 2.900 slučajeva ovakvih saobraćajnih prestupa, a u januaru i februaru 2021. neslavna statistika pokazuje da 350 osoba ne vezuje pojas tokom vožnje.

Informer

 

Saobraćajna policija učestvovaće i u međunarodnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja koja će biti sprovedena od 8. do 15. maja.

Vožnja sa decom u krilu najteži prekšaj 

Za nekorišćenje sigurnosnog pojasa, predviđena je kazna od 10 hiljada dinara, dok je za nepropisno
prevoženje deteta u motornom vozilu kazna 5 hiljada dinara.

Najteži prekšaj je ako suvozač prevozi dete u krilu prilikom kretanja vozila, a kazna je od 20 do 40 hiljada dinara. Ukoliko to čini vozač, platiće od 100 do 120 hiljada dinara uz mogućnost izricanja kazne zatvora u trajanju od 15 dana.