09.03.2021.

17:54

Foto:

Srbija

OTVORENA PRVA PAMETNA ZGRADA U BANATU! U Zrenjaninu počeo s radom Centar za energetsku stabilnost!

U projektu, ukupno vrednom 852 hiljade evra, učestvovali su grad Zrenjanin, kao vodeći partner i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, grad Temišvar i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC.

Informer

 

Prva pametna zgrada u Banatu, površine oko  500  kvadratnih metara,  izgrađena je po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje  i sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, uz demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost, a vrednost  radova na njoj  je oko 400 hiljada evra.

Simbolično, presecanjem vrpce, zgradu su otvorili ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasador Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Informer

 


 

Projekat, kao jedan od najznačajnijih u okviru IPA programa, ima za cilj da Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

Informer

 



ZELENA AGENDA I ENERGETSKA EFIKASNOST

- Teme su elena koje će biti aktuelne u narednim decenijama i  Evropska unija će za njih, ubuduće izdvajati značajna sredstva, a kroz  kroz nacionalni plan “Srbija 2025” i Srbija će izdvajati sredstva - naglasila je ministarka Joksimović, uz napomenu da će se brojni projekti baviti postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, separaciju otpada, domena energetske efikasnosti i ostalih  “zelenih” programa.

PO FORMULI " 20-20-20"

Projekti po ovoj formuli, koju je definisala Evropska unija, podrazumevaju 20 ,% smanjene količine ugljendioksida, 20 %  odsto povećane obnovljive izvore energije i 20 odsto povećanu energetsku efikasnost.