10.03.2021.

16:58

Foto:

Srbija

MAKAZE ZA DŽINOVSKI FIKUS! Gorostas u Domu kulture najveći je na Balkanu, kiša sprečila Čačanke da PELCER RAZGRABE

Njegova krošnja dugačka je više od 40, a široka blizu šest merara. Tropski gorostas je zasađen sedamdesetih godina prošlog veka, njegova stabla prolaze kroz tavanicu prvog sprata Doma kulture, a pod plafonom u pojedinim delovima doseže i do 10 metara. 

Informer

 

- Godišnje orezivanje je neophodno radi boljeg napredovanja biljke. Proređivanjem krošnje, biljka dobija više svetlosti, a bojimo se ako ga ne bi orezivali da bi on probio staklenu fasadu (izlog) ugrade u kojoj se nalazi - kažu zaposleni u JKP Gradsko zelenilo, koji već godinama vode brigu o fikusu.

Informer

 

Fikus se orezuje svake godine, krajem februara ili početkom marta. Tokom orezivanja zaposleni Zelenila suvišne grane kroz prozor sa prvog sprata ubacuju u traktorsku prikolicu. Međutim, reznice još u letu, nađu nove vlasnike. Pelceri se razgrabe brzinom svetlosti. Međutim ove godine to nije bio slučaj, pa je puna prikolica orezanog fikusa završila u kompostani JKP "Gradsko zelenilo".

- Sneg i kiša omeli su sugrađanke. Kada je lepo vreme, pelceri se razgrabe za tili čas. Mi ćemo ovaj posao verovatno obavljati do kraja nedelje, pa se nadamo da će svako ko želi da ima potomka džinovskog fikusa doći po reznicu. Kidanje pelcera samoinicijativno je strogo zabranjeno i kažnjivo jer je fikus pod zaštitom države - upozoravaju iz Zelenila.

Informer

 

Još dodaju da se izdanci biljke veoma lako primaju, ako se slede jednostavna uputstva. Potrebno je reznice staviti u vodu dok ne puste mlado korenje. Sve vreme je potrebno dodavati vodu u posudu, a nikako je svaki čas menjati. Kada je biljka pustila dovoljno korenčića zasaditi je u zemlju i redovno zalivati. 

Fikus je tropska biljka koja voli puno svetlosti, ali ga ne treba stavljati na direktan uticaj sunca.