15.03.2021.

09:57

Foto:

Srbija

STAREŠINE I SABORCI ODALI POŠTU ALBERTU ANDIJEVU! Hrabrog ruskog dobrovoljca koji se junački borio na Kosmetu, ubila korona

- Bili smo zajedno kada je bilo najteže, delili smo dobro i zlo, borili se za dostojanstvo i slobodu naše Srbije. Čovek od poverenja, nadasve hrabar, spreman na svaku žrtvu za svoje drugove i uzvišenu ideju odbrane pravoslavlja, koja je ispunjavala njegovo srce i dušu.

Zadužio je sav srpski rod, koji će ga pamtiti dok god nas ima – potresne su reči brigadnog generala u penziji Stojana Konjikovca, koji je pre 22 godine bio jedan od starešina Andijevu.

Kada je iz Rusije došao na Kosmet, Andijev je raspoređen kao snajperista u 549. motorizovanu brigadu, koja je branila državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji .

U borbi sa šiptarskim teroristima iz tzv.OVK pored Suve Reke, u blizini Prizrena, koja je vođena 5.maja, pogođen je u oko, ali nije hteo da odstupi sa položaja. Snajper je prebacio na drugo rame i jezikom obrisao nišan od krvi. Nastavio je da se bori sve dok nije pogođen i u ruku, a zatim se onesvestio.

- Nisam izgubio oko, već sam ga ostavio, da bih se kad-tad vratio tamo i potražio to moje oko, koliko god to da me bude koštalo. Ranjavan sam nekoliko puta, a najteže borbe sam doživeo na Kosovu i Metohiji, ali rane su nešto na šta računa svaki ratnik kad krene u rat. Rane bole, ali sam ponosan i na njih – govorio je tada Andijev.

Prebačen je na lečenje u Klinički centar u Prištini, odakle je bez dozvole izašao i pokušao sa nezalečenim ranama da se vrati u jedinicu. Međutim, starešine i saborici su ga ubedili da mora da nastavi lečanje, pa je odveden za Beograd.

Posle rata je ostao u Srbiji, oženio se devojkom iz Vlasotinca, sa kojom ima sina Lazara. Kako je govorio, teža rana od onih ratnih bilo mu je to što nikada nije dobio državljanstvo Srbije.

- O ljudima kao što je bio Albert „Rus“ srpska javnost će tek učiti. Heroj u svakom smislu te reči i primer mnogim Srbima kako se braća brane od neprijatelja i zločinaca.

Večna mu pamjat – rekao je za Informer jedan od visokih starešina 549. motorizovane brigade i ratni komandant jedinice u kojoj se borio pokojni ruski dobrovoljac.