24.03.2021.

16:33

Foto:

Srbija

NA DAN SEĆANJA KOD SPOMENIKA TUGA! U Kikindi položeni venci stradalima u NATO agresiji I ratovima devedesetih/FOTO/

Na spomen obeležju „Tuga“ uklesana su imena 37 boraca koji su poginuli i nestali u ratovima
devedesetih, dok su petorica Kikinđana stradala 1999. godine.

- Odali smo poštu vojncima, policajcima, poginulim i nestalim u ratovima devedestih, našim rođacima, prijateljima, saborcima. Napad Nato-a na SRJ bio je toliko anticivilizacijski i siledžijski čin, da je podsećao na borbu Davida protiv Golijata.

Vreme prolazi, ljudski je i hriščćanski praštati, ali se ne sme nikada zaboraviti. Samo negovanjem kulture sećanja, možemo i moramo preneti novim generacijama istinu o borbi i stradanju kroz koje smo svi zajedno pošli. Neka je večna slava i hvala svima koji su poginuli za slobodu našeg naroda-rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja srpskih ratnih veterana Kikinda.

Informer

 

Nato bombardovanje SRJ koje je počelo 24. marta pre 22 godine jedan je od najbolnijih i najtežih
perioda u našoj novijoj istoriji, kada je jednu suverenu zemlju napalo 19 zemalja članica Nato-a, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde.

Informer

 

- Podžavaćemo sve važne datume koji su značajni za istoriju našeg grada i zemlje. Pre tri godine omogućili smo postavku spomenika „Tuga“, jer Kikinđani koji su poginuli i nestali tokom ratova devedesetih nisu imali spomen obeležje. Nije to samo znak zahvalnosti i čast njima i njihovim porodica, nego je važno da im i sam grad oda priznanje što su dali svoje živote za slobodu zemlje.

Grad je prošle godine pomogao Uduženju spskih ratnih veterana i SUBNOR-u da posete mesta gde su
stradali sugrađani 1999. godine, naglasio je Bogdan.

Informer

 

- Podsetiću da se od 2012. godine politika prema žrtvama i stradanju našeg naroda promenila. Više nemamo problem da kažemo da to nije bila Nato intervencija, već agresija i da događaje nazovemo pravim imenom.

Da „Oluja“ nije bila vojna akcija, nego pogrom, da slobodno možemo da pričamo o stradanjima u Jasenovcu, Jadovnu i drugim logorima, o jamama gde je pogubljen srpski narod rekao
je Bogdan i dodao da je važno je da poštujemo naše žrtve, uz uvažavanje tuđih.

Informer

 

Vence su danas položili predstavnici Gradske uprave, Srpskih ratnih veterana, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika i veterani 72. Specijalne brigade.