25.03.2021.

13:51

Foto:

Srbija

NJIHOVIM MUKAMA DOŠAO JE KRAJ! Krov nad glavom dobilo 16 izbegličkih porodica u Kikindi/FOTO/VIDEO/

Sa osmehom na licu i jabukama u rukama, simbolično poklonjenim da u zdravlju požive u novim domovima, ključeve od stana primilo je 16 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Za Slavicu Šević (40) i njenu 18- godišnju ćerku, stiglo je rešenje problema dugo 26 godina. Stari dom davno je deo prošlosti, a kako kaže, za novi koji ima 30 kvadrata, vredelo je čekati.

Informer

- Došla sam u Kikindi sa roditeljima, bratom snajkom i njihovom bebom. Jedna sam od onih koji su bili u koloni nakon akcije „Oluja“, kada sam imala 14 godina. Pvo smo živeli kod rođaka, a onda privatno.

Posle 26 godina po tuđim kućama kao podstanar, rešila sam jedan ogroman problem, napokon imam krov nad glavom u kojem ću živeti-kaže Slavica, zaposlena u jednoj privatnoj firmi, koja je osam godina samohrana majka.

Informer

 

- Želim da se zahvalim u ime 16 porodica koje će danas dobiti ključeve stanova i konačno rešiti jedno od najvećih životnih pitanja. Konačno ćemo imati mesto za život, kao što smo nekada imali-dodala je Slavica.

Finansijska sredstva zaizgradnju 16 stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu rešio Grad Kikinda. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosi blizu 47. 500 evra, na površini oko 895 kvadratnih metara.

- Sa 236 miliona evra, Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa. Ovaj program ne donosi samo stambena rešenje, nego jača i regionalnu saradnju i prenosi znanja državnim administracijama, što ga čini jedinstvenim. Uprkos velikim izazovima usled epidemije kovid 19, Vlada Srbije i njeni patneri, nastavili su sprovođenje programa, kako bi izbegličke porodice dobile krov nad glavom.

Informer

 

Evropska unija nastaviće da podžava Regionalni stambeni program do njegovog uspešnog završetka i u narednim godinama- istakla je predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Leoneta Pajer.

Stanovi su građeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa, kojim u Srbiji upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije. Pošle godine uručeni ključevi za 25 izbegličkih stanova u susednoj ulici Pere Segedinca.

Svečanoj dodeli ključeva prisustvovali su i komesar za izbeglice i imigracije Srbije Vladimir Cucić, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, drugi seketarm ambasade Kraljevine Norveše Stefan Almehagen Sandstad, Jovan Lazaov šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija i institucija.