29.03.2021.

14:50

Foto:

Srbija

U HOMOLJE STIGLA PRVA RODA! Povratak "Micike" u staro gnezdo prema verovanju potvrđuje da sreća i blagostanje neće izostati/FOTO/

To su potvrdile i ovoga marta, vrativši se podno Homoljskih planina, gde su na delu magistralnog puta od Kučeva prema Požarevcu na nekoliko mesta u seoskim naseljima svile svoja gnezda.

S obzirom na to da narodna verovanja kažu, kada se roda ugleda kako stoji na krovu kuće ili u gnezdu nadomak naselja tu će se useliti mir, sreća i blagostanje, meštani sela u okolini Kučeva za to su ovih dana več dobili i zvaničnu potvrdu. Prva roda sletela je u svoje ognjšte i već krenula u pospremanje svog staništa koje ove ptice uvek pažljivo biraju.

Ako se do sada i sumnjalo od sada sumnje više nema. Rode pored čuvene Barande, vole i Homolje ušta nas u iz godine u godinu uveravaju puna gnezda koja su svile gotovo na svakom kilometru razdaljine.

Informer

 

Kod sela Mišljenovac u Opštini Kučevo ove godine poranila je prva roda, međutim svakoga trenutka očekuje se vraćanje i ostalih, jer samo na ovoj deonici puta postoje tri gnezda. Popularno nazvane ,,Rabrovačke rode,, očekuju su svakoga dana na svega nekoliko kilometara udaljenosti. Na samom ulasku u selo, svake godine iz jednog od najvećih gnezda u ovome kraju, nekada jedna a neretko i više njih, početkom proleća prolaznicima pričinjavaju nesvakidašnji prizor i poseban užitak.

Putnike kao dobri domaćini dočekuju i uz dobrodošlicu sreću požele svakome u daljem putovanju.

Informer

 

Ukoliko ih još sada ugledaju mladi koji žele da stani na ludi kamen, kako stari kažu, znaće da ih sreća ,radost i blgostanje neće mimoići. Jer roda je simbol majčinstva i nagoveštaja da će se porodica umnožiti i uskoro u kuću useliti još jednog člana porodice. Pa ako je suditi po tome, roda koju u ovom delu Homolja iz milošte zovu ,,Micika,, već je stigla, i za sreću mladi ne treba
da brinu.

Ovde stara verovanja ne važe. Ukoliko ih tokom proleća nešto omete na svom putu povratka i ne posete svoja stara mesta, tu će nešto krenuti po zlu. Opština Kučevo i njeni meštani po ovom pitanju mogu biti spokojni. Micika je već stigla i budnim okom prati sva dešavanja u okolini.