07.04.2021.

11:50

Foto:

Srbija

ISTORIJA ARANĐELOVCA KROZ IZLOŽBU STARIH ZANATA! U Narodnom muzeju otvorena multimedijalna prezentacija za posetioce svih uzrasta!

- Realizacijom multimedijalne izložbe želeli smo posetiocima svih uzrasta, kroz interaktivnu prezentaciju, približimo veštine starih aranđelovačkih zanatlija.

Pojedini stari zanati su izumrli, drugi polako nestaju, dok se neki održavaju, uprkos savremenom načinu privređivanja i svremenom životu i novim tehnologijama – kaže autorka.

Informer

 

Aranđelovac je nastao uredbom Knjaza Miloša 1837 godine o ušoravanju sela Vrbica i Orašac u varoš koju je nazvao Aranđelovac. U varoši su ovdašnje zanatlije, ali i sve više majstora sa strane otvarali razne zanatske radionice.

Prirodna bogatstva ovog kraja i klimatski uslovi omogućili su brži razvoj varošice. Sve je to uticalo na razvoj zanatstva, kao glavne privredne grane. U popisu stanovništva iz 1863 registrovane su zanatlije: abadžije, terzije, dunđeri, tišleri, kovači, kolari, pinteri, sarači, opančari, sapšndžije, bojadžije, kalajdžije i papudžije.

Informer

 

Aranđelovac kao banjsko mesto, postaje privlačan za mnoge goste i zanatlije iz Pirota, Vranja, Dalmacije, Italije i Ugarske. Zanatlije su dolazile kao pečalbari, ali mnogi se doseljavali sa porodicama ili su ih ovde osnivali.

Uglavnom nisu predstavljali veću konkurenciju ovdašnjim majstorima, jer su uglavnom bili začetnici novih zanata.