15.04.2021.

12:42

Foto:

Srbija

DVE DRŽAVE KAO JEDNA! Nacionalni park “Tara” i opština Rogatica dogovorili zajedničku borbu PROTIV ŠUMSKIH POŽARA

Cilj projekta je doprinos poboljšanju sistema upravljanja hitnim vatrogasnim intervencijama u prekograničnom području BiH i Srbije.

- Projektno područje karakteriše visok stepen ugroženosti od šumskih požara – 80 posto Nacionalnog parka Tara je pod šumom i ovo je najugroženiji deo Srbije od šumskih požara prema Proceni rizika od katastrofa Republike Srbije, koju je usvojila Vlada RS u martu 2019.

Informer

 

Takođe, 55 posto područja opštine Rogatica je pokriveno šumom i rizik od požara je veoma visok prema Proceni rizika od prirodnih i drugih opasnosti opštine Rogatica (2016) koju je proveo Odbor civilne zaštite. Takođe, treba imati u vidu da je uzrok preko 96 posto požara ljudski faktor – kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

Ideja projekta je unapređenje ljudskih kapaciteta za prevenciju, intervenciju i spasavanje, povećanje tehničkih kapaciteta, izrada planske dokumentacije i podizanje svesti lokalnog stanovništva o prevenciji požara.

Informer

 

- Ljudski kapaciteti će se graditi kroz posebno osmišljene treninge i radionice, dok će tehnički kapacitet institucija biti unapređeni nabavkom vatrogasnih vozila i specijalizovane vatrogasne opreme. Za NP Tara biće izrađena Procena rizika od šumskih požara i Operativni plan za vanredne situacije, a za opštinu Rogatica biće pripremljen Plan zaštite od požara. Medijskom kampanjom i distribucijom promo materijala radiće se na podizanju svesti lokalnog stanovništva – dodao je Milanović.

Informer

 

Projekat će trajati 18 meseci, do septembra 2022. godine, a sprovode ga Opština Rogatica (BiH) i JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u ukupnoj vrednosti od 429.737,52 evra. Sa nadležnim Telom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije, ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima EU u vrednosti od 364.720,94 evra. Pomenuti iznos čini 84,87 posto ukupne vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti projektni partneri.

Informer

 

Pored opštine Rogatica (BiH) i JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u realizaciju projekta će biti uključeni vatrogasna jedinica iz Rogatice, šumsko gazdinstvo Sjemeć, opština Bajina Bašta, vatrogasna jedinica iz Bajine Bašte, dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bajine Bašte i predstavnici civilne zaštite iz obe opštine.