18.04.2021.

16:36

Foto:

Srbija

DEVETI DAN BORBE LEKARA ZA ŽIVOT NOVOROĐENČETA! Evo kakvo je stanje bebe koja je priključena na respirator u Kraljevu!

Devojcica je dobila korona virus od majke, koja  nije znala da je pozitivna. Ona je to saznala tek  kada je iz Trstenika, gde živi, došla u bolnicu u Kraljevo da se porodi. Bila je asimptomatski nosilac virusa, a koronu je bebi prenela u trudnoći. Prema predpostavkama lekara, virus je najverovatnije sa majke na dete prešao preko placente. 

Ubrzo nakon rođenja, beba je u prva tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao covid. Prvog dana je dete prebačeno u Kragujevac gde je potvđen i PCR test.

Informer

Novorođenče se od tada nalazi na respiratoru, na veštackim plucima. Još uvek nije u stabilnom stanju, životno je ugroženo, jer ima komplikacije COVID-a koje postoje. Ima zapaljenjske parametre koji govore da je u Citokinskoj oluji, koja na osnovu dosadašnjih iskustava lekara u borbi protiv covida može da bude fatalna.

Ovo je, prema rečima lekara, najteži do sada slučaj covida kod dece u ovom delu Srbije. Do sada su deca, koja su bila zaražena, imala lakše simptome - temperaturu, curenje nosa ili retko lakši oblik upale pluća.

BEBA OD 11 DANA POZITIVNA NA KORONU! Doktorka Zorica Živković otkrila kakvo je stanje najmlađih pacijenata!

Za teška stanja I komplikovane kliničke slike koje se tokom proteklih sedmica javljaju kod mlađe populacije, pa I dece, lekari okrivljuju nove sojeve korona virusa, koji su nastali mutacijama. 

Respirator je, kao što je slucaj sa bebom  smeštenom u kragujevacku Kliniku za neonatologiju, jedino rešenje za spas života, i pored pritiska mehanicke ventilacije na nežna pluca novorođenčeta.

TRI SATA NAKON ROĐENA DOBILA JE TEMPERATURU I IMALA POREMEĆAJ DISANJA Borba za život bebe iz Kraljeva i dalje traje

Kako trvdi dr Predrag Sazdanović, koji je i sam ginekolog akušer, "trudnicama je preporučeno da se imunizuju svim vakcinama koje je odobrio ALIMS", ali je na njima konačna odluka da li vakcinu žele da prime ili ne. 

- Dokazano je da je u toj populaciji višestruko manje zaražavanje ukoliko je trudnica zašticena vakcinom, I da I u slučaju da se zarazi, klinička slika daleko lakša nego kod onih koje nisu primile vakcinu, kaže dr Sazdanović.