27.04.2021.

11:11

Foto:

Srbija

TVRĐAVA FETISLAM JE EVROPSKO KULTURNO NASLEĐE! Ozvaničen početak radova na rekonstrukciji DREVNOG UTVRĐENJA NA DUNAVU/FOTO/

Zbog toga je kroz svoj projekat i opredelila sredstva u visini od 1.300 000 evra , koja će biti utrošena za revitalizaciju ovog značajanog istorijskog utvrđenja.

U okviru radova biće rekonstruisana Varoš kapija sa pratećim bedemima i lagumima,letnja pozornica i priobalne kule u Malom gradu. Istakavši važnost Tvrđave Fetislam, kao deo evropske baštine, Martin Klauke, predstavnik Delegacije EU je naglasio da je srećan sto je danas u Kladovu, video kako se koristi i sporvodi deo ukupnog projketnog budžeta od 16 miliona evra, jer se radi na velikom infrastrukturnom poduhvatu utvrđenja starog 500 godina.

Informer

 

,, Tvrđava Fetislam je jedna u lancu od desetina Tvrđava duz reke Dunav . Od Nemačke do Fetislama turisti mogu da vide raznolikost naše evropske arhitekture tvrđava i to je ono što je Evropa i na čemu se zanivaju naši temelji, rekao je Martin Klauke danas u Kladovu.

Tomislav Knežević, predstavnik GIZ-a nemačke organizacije za međunarodnu sardnju koja sprovodiovaj projekat, pored istorisjkog, kulturnog ukazao je i na ekonomski značaj ove Tvrđave .

,, Turizam je ozbiljan generator ekonomskog i finansijskog napredka. Zbog toga je projekat # EU-za Tebe –za kulturno nasleđe i tuizam,,i usmeren u tom pravcu.Pored obnove kulturnog nasleđa , trebalo bi podići i kvalitet usluga a ovaj projekat svakako to i omogućava, istakao je Knežević.

Informer

 

Predsednik Opštine Kladovo, Saša Nikolić iskoristio je priliku da se zahvali svima na svemu što čine , na velikoj podršci i sradnji na samoj rekonstrukciji Tvrđave Fetislam, ukazavši da je ovo bila jedinstvena prilika da su kroz ovaj zajednički projekat, izdavaoci privatnog smeštaja, ugostitelji i seoska turistička domaćinstva na području opštine Kladovo, imali priliku da prvi put apliciraju za sredstva koja bi uložili u unapređenje svojih ponuda i usluga, u ovom teškom vremenu pandemije izazvane koronavirusom.

,, Rezultati su već vidljivi, oseća se optimizam , da će se ,,postpandemijski ,, period od strane pružaoca naših usluga u turizmu pokazati kao veoma dobro osmišljen i spremno dočekan, kazao je gradonačelnik Kladova Saša Nikolić.

Informer

 

Povodom obeležavanja Dana Opštine Kladovo projekta ,,# EU za Tebe-za kulturnoi nasleđe i turizam,, nagradio je tabletima najuspešnije osnovce za radove na likovnom konkursu ,,Tvrđava Fetislam,, koji je pokrenut u saradnji sa Opštinom Kladovo. Cilj je svakako bio da se kod osnovaca podigne svest o značaju kulturnog nasleđa u njihovim lokalnim zajednicama.