29.04.2021.

12:11

Foto:

Srbija

POČELO JE! Festivalom cveća i meda otvorena turistička sezona u Velikom Gradištu/FOTO/

Tradicionalna manifestacija ,, Dani cveća i meda,, počela je proteklog vikenda u selu Kusiće, selu poznatih cećara, koji svoje proizvode plasiraju širom zemlje a u ovakvim prilikama pridružuju im se cvećari, pčelari , grnčari , majstori starih zanata iz čitave Srbije koji posetiocima, nude prelepe štandove sa najrazličitijim kulturama sobnog i baštenskog cveća kao i najukusnije vrste meda . Od gotovo 150 domaćinstava u ovom selu u Opštini Veliko Gradište , svakom trećem je osnovna delatnost cvećarstvo.

Otuda i ne čudi što je pre 17 godina upravo od meštana Kusića potekla ideja da se cveću posveti jedan dan u godini i time označi početak proleća i turističke sezone. Kasnije se Festival preselio i proširio i na Veliko Gradište.

Informer

 

Za najlepše prodajno -izložbene štandove komisija organizatora Mesne zjednice Kusiće i TO Veliko Gradište obezbedili su prikladne nagrade. Pobednički štand u Kusiću ove godine njalepše je uredila meštanka Aleksandra Stanković. Drugo mesto je pripalo takođe Kusićaninu Dejanu Stojkoviću a treće Slavoljubu Steviću iz Krepoljina.

Najbolju ponudu sa pčelinjim prozvodima ove godine imao je Zoran Zarić iz sela Toplovnik.

Festival Cveća i meda tokom današnjeg prepodneva u varoši na Dunavu takođe je svojom bogatom ponudom izmamio je veliki broj onih koji su već krenuli da sređuju i ukrašavaju svoje balkone , vrtove i dvorišta ali i tursite koji su se opredelili da predstojeće Uskršnje i Prvomajske praznike provedu baš u ovom mestu i na Srebrnom jezeru.

Informer

 

,, Ovogodišnjim Festivalom ,,Cveća i meda,, zvanično je otvoren i ozvaničen početak ovogodišnje turističke letnje sezone kao i najava za predstojeće projekte vezane za turizam. Pre svega završetak zatvorenih bazena u hotelu ,,Danubia park,, izgrdnja velikog zatvorenog bazena na Srebrnom jezeru, otvaranje velike  Sportske hale na jezeru i početak priprema odbojklaške reprezentacije u saradnji sa selektorom Slobodanom Bobom Kovačem koji je takođe naš Gradištanac.

Naravno, u planu nam je i izgradnja novog hotela sa 4 zvezdice , kapaciteta 150 ležajana Srebrnom jezeru kao i početak radova na pristanu kod Rama. Uz priržavanje svih propisanih mera zaštite zbog pandemije koronavirusa intezivno smo radili i na vreme krenuli sa uređenjem plaža , svi turistički objekti su spremni i ono što predstoji je dolazak turista, kojih istina već ima i danas u velikom broju na ovoj veoma uspeloj prodajno- izložbenoj Manifestaciji cveća i meda , za Informer kaže Dragan Milić predsednik Opštine Veliko Gradište i dodaje da se ovaj Festival cveća ne održava slučajno u varoši na Dunavu.

Informer

 

,, Veliko Gradište je od vajkada poznato po cvetnim rondelama, koje zauzimaju centralno mesto na Gradskom trgu. Grad je veliki trud uložio u lepo osmišljen i uređen gradski park i Carevčevo šetališe, sa kojim se jako ponosimo , ističe predsednik Milić.

I u gradu gradu na Dunavu za svoj trud i kreativnost nagrađeni su oni najbolji. Za najlepše cvetne štandove nagrade su dobili Ana Filipović iz Kisiljeva, Snežana Đurić iz Sirakova i Katarina Mijatović iz sela Tribrode. Najlepše uređen štand sa pčelinjim proizvdima na Gradskom trgu u Velikom Gradišetu imala je Zlatica Živković iz Biskuplja.

Informer

 

Selo Kusiće i Veliko Gragdište, zasigurno su u danima cveća i meda i najlepša i najposećenija mesta u Srbiji ali i šire, jer nema većeg šarenila, lepšeg mirisnog ambijenta nego kada se održava ovaj Fetival u varoši na obalama Dunava. Svi proizvođači i izlagači svojih proizvoda u prilici su da međusobno kao i sa kupcima i posetiocima razmene iskustv iz baštovanstva, botanike i holtikulture, daju poneki dobar savet kada su cveće i pčelinji poizvidi u pitanju ali i da ponude uvek nešto
novo i lepše.