07.05.2021.

17:18

Foto:

Srbija

DOBROVOLJAČKA DIVIZIJA JOŠ BIJE SVOJE BITKE! „Nije mrtav onaj ko je umro, nego onaj ko je zaboravljen“ /FOTO/

Nastala 2016. godine povodom stogodišnjice od formiranja Prve srpske dobrovoljačke divizije, na 41 panou prikazuje njen nastanak i put kojim je tokom ratnih godina prolazila formirana 16. aprila 1916. daleko od svoje otažbine, u Odesi.

Posetioci će moći u slici i tekstu, putem vojnih karti i legendi, da se upoznaju o rasporedu i dejstvima divizije, kao i potivničkih jedinica. Prikazani su i isečci iz časopisa „Slovenski jug“ koji su pokrenuli sprpski vojnici u Odesi. Na fotografijama nalaze se pipadnici divizije i njihovi spiskovi, ratna groblja gde su sahranjeni, odlikovanja koja su dobili i spomenici koji su podignuti u čast srpske vojske.

Informer

 

- Izložba kroz jedan veoma temeljan i studiozan pristup govori o osnivanju i ratnom putu Prve srpske dobrovoljačke divizije. Uz blagoslov i saglasnost ruskog cara Nikolaja II sačinjavali su je Srbi nastanjeni u Austrougarskoj monarhiji i kao vojni obveznici mobilisani u austrugarsku vojsku, koji su upućeni na Istočni front u Galiciju. Tada je dolazilo do masovnog prelaza u rusku vojsku i solidarnosti iz patriotski pobuda i ljubavi prema parvoslavnoj Rusiji, a ubrzo je formirana i divizija.

U sklopu 47. Ruskog korpusa upućena je na Dobrudžanski front. Vojnici su pokazali veliku hrabrost, a gubici na frontu bili su ogromni. Oko 50 odsto vojnika je izbačeno iz stroja, a njih 2.000 je poginulo ili nestalo-rekao je Miloš Pušara, istoričar kikindskog Narodnog muzeja.

Informer

 

U sastavu divizije bilo je i 1.700 Kikinđana, a svi oni našli su se u srpskoj vojsci iz patriotskih pobuda i dali živote za slobodu koju danas uživamo, rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

- Ova izložba je postavljena i u sklopu 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, kada negujemo sećanje na sve Kikinđane i rodoljube koji su se nesebično borili i dali svoje živote da živimo u miru. Ovo je ujedno i jedan od načina da duh slobodarskog srpskog naroda prenosima sa kolena na koleno-izjavio je Lukač.

Informer

 

Zahvaljujući autorima iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, izložba je u Zrenjaninu već imala dve postavke.

- Veliko je sve ono što su naši preci učinili za nas, a ova izložba potvrđuje da nije mrtav onaj ko je umo, nego onaj ko je zaboravljen-kaže Hadži Borislav Novaković iz zrenjaninskog ogranka Udruženja.

Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ biće otvorena u Narodnom muzeju Kikinda naredne dve nedelje.