17.05.2021.

17:39

Foto:

Srbija

ZLATNE MEDALJE ZA ZLATNE GLASOVE! Nova priznanja za žensku pevačku grupu „Melizmi“ i hor KC „Attendite“ /VIDEO/

Takmičenje je zbog epidemijske situacije održano onlajn, ali to nije umanjilo kvalitet
kikindskih umetnika. U kategoriji mešovitih horova, kikindski „Attenditte“ ovenčao se trećim
zlatom po redu, pod rukovodstvom prof. dr Biljane Jeremić.

- Od mogućih 100 bodova, hor „Attendite“ je osvojio 99. Ovo je treća godina da smo osvojili zlatnu medalju na festivalu u Bijeljini. S obzirom na to da postojimo tek nepune četiri godine, još jedno piznanje dokaz je kvaliteta i pokazatelj da smo sastavili dobar muzički kolektiv koji broji 50 pevača.

Informer

 

U našem sastavu je i orkestar, a zajedno smo osvajali priznanja na međunarodnim horskim takmičenjima u Brčkom, Varni i na dugim nastupima. Pretpošle godine otvorili smo prolećno zasedanja Narodne skupštine, a pevali smo i u Skupštini AP Vojvodine-kaže Mako Markovljev, organizator programa Kulturnog centra Kikinda.

Drugo zlato na istom festivalu pripalo je Ženskoj pevačkoj grupi „Melizmi“ pri Kulturnom centru Kikinde.

- Pred eminentnim stručnih žirijem, učestvovale smo sa banatskim repertoarom pesama i s ponosom donela u svoj grad zlatnu medalju, što potvrđuje i poziv organizatora da naredne godine budemo njihovi gosti-kaže osnivač i rukovodilac ŽPG „Melizmi“, Biljana Mandić.

Osnovana pre 15 godina, grupa okuplja žene srednje dobi koje su većinom muzički obrazovane. Sa oko dve stotine nastupa, kako u Srbiji, bivšim republikama tako i širom Evrope (Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Italija), „Melizmi“ su osvojile brojne nagrade, od kojih se izdvaja pehar pobednika večeri „Zlatni opanak“ u Valjevu, kao i druga priznanja, zahvalnice za humanitani rad, veliki broj samostalnih koncerata, spotova, tonskih zapisa sa terena, seminarskih radova.

- Pesme izvodimo na 11 jezika i na taj način negujemo kulturu Banata i svih naroda i narodnosti koji u njoj žive, što i jeste cilj grupe, da kroz pesmu, određene obrede koju pesma prati, neguje različitosti. Akcenat stavljajmo i na banatsku pesmu kao i na autentičnosti izvođenja srpskog izvornog pevanja-ističe Mandić.

Informer

 

Mentor pevačke grupe od 2019. godine je etnolog i koreolog prof. Gordana Roganović koja svojim stručnim radom doprinosi kvalitetu i očuvanju banatske pesme i običaja, uz pomoć saradnice Jasne Grbić.