24.05.2021.

14:33

Foto:

Srbija

SAŠA JE PONOS I SUZE KRAGUJEVCA! Otkriven mural heroju sa Košara, sa 19 godina položio je život za otadžbinu/FOTO/

Porodica i prijatelji već dve decenije održavaju sećanje na mladog pripadnika 125. Motorizovane brigade koji je sada ovekovečen kroz mural u kragujevačkom naselju Aerodrom.

Informer

 

- Svake godine odlazimo na njegov grob na godišnjicu smrti, ali i na njegov rođendan. Činimo sve da i dalje živi kroz nas i njegovoj majci i porodici to puno znači. Nikada nećemo zaboraviti ni njega ni naše ostale drugove koji su stradali u paklu Košara. Mi koji smo preživeli nosimo neizbrisive i neizmerno duboke ožiljke, ispričao je za Informer Branislav Zekić, Sašin ratni drug.

Informer

 

Bili su, kaže, kao braća i u ratu su delili sve, spavali jedan pored drugog sve do kobne noći u kojoj je agresorska bomba oduzela Vasiljevićev mladi život.

- Zaista je bio hrabar. Uvek je bio tamo gde je akcija. Sve nas je okupljao svojim neustrašivim duhom i velikom harizmom. Sjajan momak, ističe Zekić, preživeli heroj Bitke na Košarama. Osim onih koji su se borili na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici, nevidljivi heroji su i njihove porodice i svi oni koji su ih voleli.

Informer

 

- Bol je velika, ali je i čast isto tolika. Osećam da će danas srce ponovo da mi prepukne kao i kada mi je sin poginuo. Nisam jedina majka sa ovom sudbinom. Svako ko je poginuo na Kosovu i Metohiji zaslužuje sve počasti, pričala je kroz suze neutešna Biljana Vasiljević, Sašina majka.

Informer

 

Svečanosti otkrivanja murala prisustvovali su porodica, prijatelji, saborci i Crveni đavoli, navijači kragujevačkog Radničkog čiji je Saša bio član. On je odmah nakon srednje škole otišau u vojsku, a u hororu karaule Košare se našao sa nepunih dvadeset godina. Osim njega, na istom mestu živote je položilo još šestoro Kragujevčana, a među njima i jedna žena.