27.05.2021.

17:53

Foto:

Srbija

UŽIČANI SAČUVALI FESTIVALSKU VATRU! Održava se zbog pandemije odložena pozorišna manifestacija, EVO REPERTOARA PREDSTAVA

Ovaj festival je trebalo da se održi u novembru prošle godine, ali je odložen zbog pandemije Covid 19. S obzirom da su se stekli minimalni uslovi za održavanje festivala, rukovodstvo užičkog Narodnog pozorišta i selektori festivala su uz mnogo snage i muke uspeli da odaberu predstave iz regiona i predstave ih publici.

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović je rekao da je ovo prvi festival koji će se u takvom formatu pojaviti u Srbiji od početka epidemije.

Informer

 
Prema odabiru selektora publici će biti predstavljene predstave:

u petak, 4. juna - Beogradsko dramsko pozorište predsatava „Čitač“, Fedor Šili (po motivima romana Bernharda Šlinka), u režiji Borisa Liješevića;

u subotu, 5. juna - Narodno pozorište Sarajevo „O medvjedima i ljudima“, autorski projekat reditelja Saše Anočića;

u ponedeljak, 7. juna - Jugoslovensko dramsko pozorište, „Putujuće pozorište Šopalović“, prema komadu Ljubomira Simovića i u režiji Jagoša Markovića;

u utorak, 8. juna - Narodno pozorište Subotica, „Radnička hronika“, prema komadu Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića

i u sredu, 9. juna- Koprodukcija Novog Tvrđava teatra, Grada teatra Budve, Novosadskog pozorišta i East West Centra iz Sarajeva „Upotreba čoveka“, po romanu Aleksandra Tišme, dramatizacija Fedor Šili i Boris Liješević, u režiji Borisa Liješevića.

Grad Užice je za ovaj 25. festival izdvojili 3,5 miliona dinara, a Ministarstvo kulture 2,7 miliona dinara. Gradonačelnica je najavila ukoliko bude bilo mogućnosti za održavanje 26. festivala u novembru ove godine, Grad će sa istim iznosom podržati JPF, dok ima najava da će isto toliko i Ministarstvo kulture finansirati.

- Nakon svega to smo prošli proteklih 15 meseci možemo da malo odahnemo. Ovo je mali korak ka povratku normalnom životu – rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Informer

 

Koselektor festivala Bojan Munjin je rekao da je bilo veoma reško i mučno organizovati ovaj festival.

- Ali, još smo živi i još smo tu. Ovo je čuvanje festivalske vatre – rekao je Munjin. Situacija u pozorištama Evrope i regionama Munjin je ocenio kao jako tešku.

- Izvršiti selekciju predstava je bilo jako teško. Zbog poznate situacije teško je bilo putovati i gledati predstave ako ih je uopšte bilo. Evropa i Amerika su bila skroz pozorišno zaključani. Umetnički direktor iz Hamburga rekao je:„Imamo jedino on-lajn probe da ne poludimo“.

To je opšta slika atmosfere u pozorištu. Koordinatorka pozorišnog života u Velikoj Britaniji izjavila je da su štete u pozorištu procentualno veće nego ukupna šteta u engleskoj privredi, zato što je njihovo pozorište komercijalno, a posledice ne mogu da se zamisle kakve će biti.

Informer

Z.G.

 

U Sloveniji je policijski čas trajao do prošlog četvrtka. U Bosni ljudi koje poznajem kazali su da su izgubili kondiciju da se bave pozorištem. Mnoga pozorišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori nisu ni imali predstave.

U takvoj jednoj atmosferi, upšte izaći sa važnom pozorišnom delatnošću kao što je festival jeste stvar podviga i vlike sreće. Zbog svega toga mnoge predstave sam gledao preko videa i sa kolegama razgovarao preko sajta – dodao je Munjin.

Za publiku je odvojena četvrtina sale, odnosno 150 mesta i moraju se sprovesti sve pandemijske mere. Zbog toga neće biti pratećeg programa, sem izložbe fotografija na otvaranju festivala.