28.05.2021.

13:11

Foto:

Srbija

MASAKR NA VARVARINSKOM MOSTU, ZLOČIN BEZ KAZNE! Iz NATO bombardera Nemci su napali kada je na njemu BILO NAJVIŠE NARODA!

Tog toplog majskog dana 1999. godine avioni bombarderi NATO-a, koji su pripadali nemačkoj vojsci, bombardovali su most u Varvarinu oko 13 časova i 25 minuta. Most je bombardovan u dva navrata, sa dve rakete.

Ubijeno je 10 civila, povredjeno 30 ljudi, sve civili, od kojih je 17 zadobilo teške. a 13 lakše telesne povrede.

Informer

 

Vazdušni napad na most izvršen je na pravoslavni praznik Svetu Trojicu i pijačni dan, kada se u blizini mosta nalazilo preko 1.000 ljudi.

U prvom napadu život su izgubile tri osobe, a najmanje pet osoba je povredjeno. Iako je most već bio srušen, avioni NATO-a su se, pet minuta kasnije vratili i izvršili drugi napad ispalivši još dve rakete koje su usmrtile sedam i teško povredile još dvanaest civila koji su u medjuvremenu došli kako bi pomogli povredjenima u prvom napadu.

Tela većine ubijenih bila su raskomadana. Poginuli su Sanja Milenković, Ratomir Simović, Stojan Ristić, Vojkan Stanković, Ružica i Tola Apostolović, Milivoje Ćirić, Dragoslav Terzić i Zoran
Marinković.

Informer

 

Najmladja medju ubijenim civilima bila je šesnaestogdišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu, ćerka Zorana Milenkovića, bivšeg predsednika Opštine Varvarin. Sanja je prethodne godine bila djak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi, a prema nekim tvrdnjama i najuspešniji učenik u istoriji ovog grada.

Zbog epidemiološke situacije i ove godine će izostati odredjeni sadržaji koji su se organizovali povodom godišnjice bombardovanja Varvarinskog mosta - objašnjava zamenica predsednika Skupštine opštine Varvarin, Jelena Vesić, koja je u vreme masakra nedužnih civila, bila petnaestogodišnja učinica Osnovne škole, kojoj se taj zločinački napad duboko urezao u srce, pa ne bi želela , ali ne može, da ga se ikada seti.

Po tradiciji, venac sa mosta u Veliku Moravu spustiće djak generacije srednje škole u Varvarinu