28.05.2021.

17:35

Foto:

Srbija

RADOST NA ULICAMA KIKINDE! Uz ples tolerancije, mladosti i lepote kikindski maturanti obeležili završetak školovanja/VIDEO/FOTO/

Na 14. Maturantskoj paradi ispred platoa Gradske kuće istovremeno je plesalo 344 kikindskih maturanata, a ispraćen je šest i po hiljaditi učenik četvrtog razreda srednje škole u Kikindi. Sa signala koji emitovan putem Radio Salomona, maturante su ove godine u 56 gradova Srbije i regiona povezali Gaudeamus, fanfare i taktove Štrausove operete „Slepi miš“.

- Drago mi je što sam deo Maturantske parade. Pomešana su mi osećanja, jako sam srećna, ali i tužna što se rastajemo od drugara. Planiram da upišem Medicinski fakultet-kaže maturantkinja Gimnazije „Dušan Vasiljev“, Milica Bajić.

Informer

 

Veliko poglavlje života zaršilo se i za Srećka Glušca, maturanta Tehničke škole.

- Pamtiću školovanje po lepim trenucima sa drugarima, ali i koroni. Upisaću Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, najverovatnije.rekao je Glušac.

Informer

 

Da zaplešu na Maturantskoj paradi nisu odoleli gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski.

-Zaista je prelep osećaj što smo danas sa maturantima i plesali sa njima, ali i bili deo atmosfere koja je spoj nečeg najlepšeg na svetu. Spoj ljubavi, pozitivnih vibracija i energije koja se oseća na svakom koraku. Čestitam matuantima završetak srednje škole i želim im seću u daljem školovanju i životu. Neka kroz život idu hrabro, da sa uspehom završe fakultete i postanu dobri ljudi-rekla je Jakšić Kiurski.

Informer

 

Ranijih godina plesnih „četvorki“ u Kikindi je bilo mnogo više, a danas je taj broj skoro prepolovljen. Zaplesalo se i Užičko kolo, a nakon toga zavšetak školovanja obeležili su i nezaobilazni trubači.

-Danas je na Gradskom trgu plesalo 344 maturanata iz 4 kikindske srednje škole. Nekada ih je
plesalo 600, a sada ih je sve manje.

Informer

 

Ove godine smo ispratili 6.500. maturanta koji je plesao u Kikindi a 14. godinu za redom organizujemo Maturantsku paradu. Drago mi je što se ova manifestacija odžala sve ove godine-rekao je Marko Markovljev, organizator programa kikindskog Kulturnog centra.

Informer

 

Narandžaste i crne majice, pištaljke i beli kišobrani, postali su zaštitni znak najpopularnijeg
omladinskog projekta u regionu na samom početku, 2001. godine, u tada eksperimentalnom
projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane-PŠ Urška.

Informer

 

Srbija se priključuje 2005. godine, a od 2008. pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo sporta i omladine, uz podršku lokalnih samouprava.