06.06.2021.

09:39

Foto:

Srbija

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA POLA SATA! Evo koliko će koštati karta za ovo putovanje!

Po principu "vreme je novac", karta za ovo putovanje, u jednom smeru, najverovatnij će koštati 1.000 dinara. Za putnike koji su ovom prugom putovali pre njene rekonstrukcije, to će biti skoro tri puta skuplja vožnja, ali i toliko kraća. Klijente auto-prevoznika ova relacija košta od 500 do 750 dinara, u jednom pravcu.

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović najavio je da će švajcarska kompanija "Štadler" isporučiti Srbiji tri brza voza do kraja godine. Od februara će biti u komercijalnoj upotrebi na pruzi Beograd - Novi Sad.

- Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja - rekao je Momirović.

- Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će trajati oko 48 do 52 minuta, ali će biti jeftinija. "Štadler" će isporučiti Srbiji prvi brzi voz do kraja oktobra, a drugi i treći do kraja godine. To su najbolji vozovi tog tipa koji postoje u svetu. Srbija trenutno najviše u Evropi investira u razvoj železničke infrastrukture i ti projekti će pokrenuti železnicu i u regionu.

Informer

- Brzi vozovi u svim evropskim zemljama su neuporedivo skuplji, od tri do deset puta, u odnosu na autobus - objašnjava Mirko Vučinić, član uprave "Srbijatransporta".

- Nemačka ranije nije poznavala međumesni autobuski prevoz, ali ga Nemci sada tri puta više koriste. Dostupniji je i jeftiniji. Jedna naša studija od pre deset godina je pokazala da je u Italiji cena pređenog kilometra autobusom od 0,9 do 1,8 evra, a vozom od 20 do 25 evra zbog troškova infrastrukture. Srbija je zemlja sa malo stanovnika, tradicionalno okrenuta autobuskom prevozu. Putnici između Beograda i Novog Sada su dnevni migranti.

Informer

ŽELEZNIČKA NOVA GODINA

ZA buduće putnike novih kompozicija, osim cene, od presudne važnosti će biti i vreme polaska "ekspresnog" voza. To ćemo, međutim, znati polovinom decembra. Tada je "železnička nova godina", vreme od kog se u celom svetu primenjuje novi, usaglašeni, red vožnje. Obično pada na noć između prve subote i nedelje u decembru. U 2021. će to biti noć između 11. i 12. decembra.