08.06.2021.

18:58

Foto: Z.I.

Srbija

GENERAL JE POSLEDNJI TREN NA SLOBODI PROVEO U LAZAREVU! Evo šta kažu meštani ovog sela na presudu Mladiću!

 - Vest iz Haga je očekivano negativna, nisam previše iznenađen, mada sam se potajno nadao drugačijem, jedino pravednom ishodu - dobacuje usput čiča na biciklu u centru Lazareva, ne želeći da mu se ime spominje.

- Nije da se plašim, ali ne volim ja to, nepravda je i da je pušten na slobodu bio bih zadovoljan, ovako.. - dodaje starina.

- Sada pokojni Branko Mladić, generalov brat od strica je bio izuzetno pošten čovek i skrivao je Ratka u kući u kojoj je i uhapšen - ispričao je komšija iz Ulice Vuka Karadžića, uz napomenu da je odbacivanje žalbe o ukidanju presude očekivano, ali i sramno.

Informer

Grafit na autobuskom stajalištu u centru sela, jedini je detalj podrške žitelja uhapšenom generalu, a svojevremeno je aktuelna inicijativa da mesto promeni jme i zove se Mladićevo.

- Ostale su samo uspomene, general je poslednji tren na slobodi, bio baš ovde u Lazarevu - priseća se sredovečni meštanin.

U centru sela,  muk i čudna tišina, tek poneki slučajni prolaznik i niko raspoložen za bilo kakvu priču i komentar.

- Baš je težak dan, gledali smo ovde prwnos iz Haga, niko reč da progovori - dodaje konobarica u lokalnom kafiću.

Informer

Prazna je i kuća u Ulici Vuka Karadžića, nigde nikoga naokolo, obično je tu puno dece, ali danas sablasno. 

- Kuća je godinama, od kako je Branko Mladić umro, od 2015. godine.prazna, u njoj niko ne živi,  a nasledio je sin Brankovog brata Dragana, koji je takođe u međuvremenu, preminuo.

U dvorištu je ogroman pas, zalajao je nekako tužno, ne dozvoljavajući bilo kakav pokušaj da zavirimo u dvorište.

- To nije mogao niko, Branko dok je živeo, nije puno pričao, ali ga smatramo herojem i ljudinom - kratko je prokomentarisao komšija iz obližnje kuće, napominjući da nikada ni jednu reč nije otkrio u vezi sa danima kada je čuvao svog brata.

- Tužan sam,   očekivao.sam čudo, ali Hag je to, ne daju i tačka - odbrusio je muškarac u kafani u centru sela...