09.06.2021.

11:52

Foto: V.N.

Srbija

LEGENDE KOJE I DALJE ŽIVE! Izložba portreta velikana srpskog glumišta u holu kikindskog Narodnog pozorišta, PLENI PAŽNJU!

Velikani filmskog glumišta, legende koje i dalje žive, i koje su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji i kulturi, krase prostor foajea Narodnog pozorišta u Kikindi kao spoj scenske i likovne umetnosti. Postavku izložbe u Kikindi čini 41 od oko 70 portreta domaćih glumica i glumaca, koji su rađeni u različitim slikarskim tehnikama.

Informer

 

- Autori slika su mladi umetnici, a izložba je deo projekta koji je počeo konkursom za izradu
porteta glumaca Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Rabrova kod Kučeva i Udruženja
građana „Žanka Stokić“  koje je i inicijator cele ove ideje i postala je deo stalne postavke u
Maloj sali Doma kulture u Rabrovu-rekla je dramaturg Bojana Marić, zadužena za marketing
u kikindskom Narodnom pozorištu.

Informer

Bojana Marić

Srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela je u Rabrovu, gde se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti “Žanki u čast. Ona, ali i Mira Stupica, Zoran Radmilović, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Mihajlo Janketić, Rahela Ferari i mnogi drugi velikani filma i teatra na proputovanju su po gradovima Srbije, a postavka je do sada gostovala na najznačajnijim filskim i pozorišnim domaćim festivalima.

Informer

 

- Posetioci će moći da u pozorište dođu malo drugačijim povodom, da gledaju slike, a ne predstave. Kikinđani imaju priliku da vide najpoznatije srpske glumce koji su obeležili pozorišnu, ali i televizijsku scenu-rekla je Milena Živkov, članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu.

Informer

Milena Živkov

Zahvaljujući izložbi, velikani srpskog glumišta ponovo su prisutni na scenama širom Srbije. Simbolično, sa prestankom postavke 11. juna, posle višemesečne pauze zbog kovida, glumci kikindskog Narodnog pozorišta vraćaju se na daske koje život znače sa predstavom „Ordinacija“, po tekstu Slobodana Simića, a u režiji Nenada Gvozdenovića.