14.06.2021.

17:11

Foto: S.T.

Srbija

PATRIJARH PORFIRIJE U LITIJI NA ULICAMA VRANJA! Veliki broj sveštenika i vernika pohodio rodnu kuću SVETOG JUSTINA/FOTO/

Nakon Liturgije, organizovana je litija ulicama grada, do rodne kuće Svetog Justina, kog SPC danas proslavlja. Danas je u toj kući sedišta Svepravoslavnog centra "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski"
 
Ovde je, u prisustvu većeg broja vernika i sveštenika eparhije, obavljeno rezanje slavskih kolača i izabran kum za narednu slavu.

Informer

 

Sveti Justin je bio primer jevanđeljskoga života i zato smo ga uzeli da on bude naš primer i putovođ, da i mi prođemo tim putem, kazao je episkop vranjski Pahomije.

- Osnovali smo i svepravoslavno društvo "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski", koga ste i vi član, kao i drugi arhijereji naše crkve, pa i iz drugih crkava. Tako da ovo mesto jeste malo po svome prostoru, ali jako veliko po svome značenju, jer smo dobili i deo moštiju Prepodobnog Justina vranjskog i ćelijskog što ga čini i fizički prisutnim među nama - rekao je vladika Pahomije zahvaljujući se patrijarhu na poseti.

Informer

 

Patrijarh Porfirije je čestitao slavu Eparhije vranjske, ističući da je Prepodobni otac Justin Popović bio blagovesnik ljubavi i svečoveka, te Hrista kao spasitelja svih ljudi.

- Da čuvamo svoju veru, da čuvamo jedni druge, da zaista budemo ono na šta nas je obavezao Sveti Sava, a to znači narod božji. Da volimo svoje, da volimo jedni druge, da budemo otvoreni i za one koji drugačije misle i drugačije se bogu mole, da ih svojom ljubavlju i svojom verom uverimo i pokažemo im da smo svi mi jedni drugima potrebni, da nema tog, ni pojedinca, ni grupe pa ni naroda, koji mogu reći bilo kome: "nisi mi potreban, sam sam sebi dovoljan" - kazao je patrijarh.

Informer

 

On je dodao da propoved oca Justina koja se rodila ovde, u Vranju, treba da nosimo neprestano sa sobom.

- Tako ćemo biti njegovi i sledbenici Svetog Save, a da u isto vreme, na najbolji mogući način u moderno doba, možemo da budemo i savremeni, ali istovremeno i čestiti.

Informer

 

Neka je srećna slava svima, Bog da blagoslovi sve molitve Svetoga oca Justina, da budu sa svima vama. Živeli na mnogo godina - poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Ovom prilikom, patrijarh Porfirije je uručio nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala Eparhija vranjska. Nagrađeno je 19 polaznika veronauke svih urasta, od predškolaca do učenika srednjih škola.