15.06.2021.

13:36

Foto: V.N.

Srbija

DUŠAN JE REKORDER U DAVANJU KRVI! Dobrovoljno je to uradio 101 put, u šali kaže dao je dva pauna kanistera TEČNOSTI KOJA ŽIVOT ZNAČI/FOTO/

-Nikada nisam računao, ali mislim da sam darovao dva kanistera, oko 50-ak litara krvi. Radim to iz humanih razloga. Želja mi je da pre svega pomognem. Zdrav sam, dobro se osećam, nikada nisam operisan i nastaviću da dobrovoljno dajem krv dokle god budem mogao-kaže Dušan Francuski.

Više od tri decenije četiri puta godišnje daruje dragocenu tečnost, a kao vlasnik A+ krvne grupe, krajem prošle godine to je učinio 101. put, čime je postao svojevrstan rekorder u Kikindi. Sve je počelo davne 1985. godine u vojsci koju je služio u Skoplju.

Informer

 

- Tamo sam prvi put darovao krv, bilo mi je 20 godina. Nekoliko nas je u gaćama pobeglo da daruje krv, ne znam zašto su nam to tada branili. Tako je počelo i traje do danas, već 35 godina- uz smešak se priseća ovaj dobrovoljni davalac krvi.

- Kada date prvi put krv, taj osećaj da ste učinili nešto lepo vodi vas sve dalje i dalje Osećaj da nekome mogu da pomognem i vratim osmeh na lice ispunjava me ponosom. To je postao moj način života-objašnjava-Krv sam dao zadnji put prošle godine, dao bih i 102. put, ali sam dobio koronu, pa sam pauzirao prethodnih 5 meseci-dodaje.

Informer

 

Kaže da krv daruje iz plemenitih pobuda, ali ističe kako je to i dobar način za proveru zdravstvenog stanja, s obzirom na to da pre svakog darivanja prolazi lekarski pregled.

- Rođeni brat je krenuo mojim stopama, dao je krv 36 puta. Voleo bih da moj primer slede i drugi mladi i zdravi ljudi. Verujem da će biti srećni kao ja-navodi Dušan koji je radni vek proveo u kikindskoj Livnici, a do zaslužene penzije ostalo mu je još 6 godina.

Informer

 

Za plemenitu i humanu aktivnost, Francuski je postao vlasnik priznanja, sata i zlatnog priveska kao znak zahvalnosti Crvenog krsta Kikinde i Srbije. Priznanja je za 26 dobrovoljnih davalaca krvi koji su to učinili 100, 75, 50 i 35 puta, kao i zaslužnim kolektivima za najhumaniju sredinu, 4 plakete „Široko srce“, u kikindskom Crvenom krstu uručio gradonačelnik Nikola Lukač-Tehničkoj školi, UG „Dora“, MZ Mokrin i Metanolsko-sirćetnom kompleksu (MSK).

Informer

 


Humanost se uči odmalena - Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava 14. juna, bio je „Daj krv, neka sva srca kucaju“ kada su i najmlađim Kikinđanima, dobitnicima nagrada na konkursu „Krv život znači“, uručene zahvalnice-rekla je sekretarka CK Kikinda, Danijela Bjelac.